Adókönnyítés

2022.01.28. 14:38

Mennyi iparűzési adót fizettek az önkormányzatnak a szombathelyi városvezetők cégei?

Aláírásgyűjtő akciót szervez Szombathelyen a baloldali városvezetés a koronavírus-járvány miatt elrendelt adóteher-könnyítés miatt. A Pesti Srácok ennek kapcsán szerette volna megtudni, hogy a városvezetők cégei mennyi iparűzési adót fizettek be a város kasszájába.

VN

Forrás: PestiSrácok

A Pesti Srácok munkatársa arra volt kíváncsi, hogy vajon mi a helyzet azoknak a cégeivel, akik a legnagyobb patáliát csapják az adókönnyítés miatt. Vajon a polgármester, az alpolgármester vagy a hírekben naponta szereplő Czeglédy Csaba - azaz a hozzájuk köthető cégek annyira lokálpatrióták-e, hogy példát mutatva nagylelkűen lemondtak volna arról a bizonyos fél iparűzési adóról? 

 

László Győző alpolgármesternek saját vagyonnyilatkozata és a Momentum honlapján szereplő életrajza szerint egy Sienna-Invest Kft. nevű cége van. Érdekesség, hogy ilyen néven a portál munkatársai nem találtak még felszámolt céget sem az elektronikus cégadatbázisokban.

 

A lap azt írja: Horváth Attila alpolgármesternek egy Red Gufo Kft. nevű követeléskezelő cége van. 2019-ben még tízmilliós bevétele volt, 2020-ban a mérleg szerint egy nagy nulla. A cég valamelyest el is adósodott.

 

Horváth Soma alpolgármester Ében 2002 Kft. ruházati kiskereskedelemmel foglalkozó vállalkozásának korábbi tízmilliós árbevétele megfeleződött és a cég veszteséges lett. - olvasható. 

 

Czeglédy Csabánál már jobb a helyzet, korábbi munkaerő-közvetítő cége, amely ugye az ellene folyamatban lévő büntetőeljárásban érintett, felszámolás alatt áll és már nem működik, de ott van a feleségével közös ügyvédi iroda, amelynek a bevétele ugyan nem nyilvános, de gondolhatják, hogy ott is lehet bőven tejbe aprítandó kalácsra való, ha visszaemlékeznek arra, hogy az önkormányzati választások után hány baloldali vezetésű önkormányzat adott nekik vaskos megbízásokat. Ehhez jön még a Demokratikus Koalíciótól és az egyéni megbízásokban érkező bevétel - olvasható a Pesti Srácok cikkében.

 

Nemény András polgármester nevéhez két cég köthető - folytatta a portál.  "Az Ynos Kft. ingatlanforgalmazó és Nemény Szolgáltató Bt, amely hírszolgáltató vállalkozás. Bár mindkettő működő cég, a Ynos-nak évek óta nulla vagy nulla közeli a bevétele, a Nemény Bt. pedig az Igazságügyi Minisztérium nyilvános elektronikus beszámolóinak nyilvántartása szerint 2018-ban adott le utoljára beszámolót. 

 

A fent felsorolt cégek kapcsán mind az önkormányzatot, mind magukat az érintetteket hiába keresték a lap munkatársai. A polgármester és az alpolgármesterek válaszra sem méltatták a szerkesztőséget, így nem tudták meg, egyáltalán fizettek-e a cégeik iparűzési adót a városnak. Közérdekű adatigénylésüket a jegyző adótitokra hivatkozva utasította el.

 

A Pesti Srácok kérdésére egyedül Czeglédy Csaba válaszolt érdemben. "Azt írta, nem jogosult nyilatkozni az ügyvédi iroda nevében, Szombathely polgármesterének tavaly februári levele nyomán azt kérte, hogy ne vegyenek igénybe iparűzésiadó-előleg kedvezményt." A cikk írója azonban megjegyzi, hogy mielőtt Czeglédy szentté avattatná magát, ne felejtsük el, hogy politikust korábban már adócsalás és okirathamisítás miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélték. Jelenleg pedig a vád szerint egy bűnszervezet vezetőjeként áll a bíróság előtt és akár 20 év börtönt is kaphat - írták. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában