Beruházás

2022.01.07. 11:30

Mintegy 244 millió forintból újult meg a Cirák–Tompaládony–Zsira összekötő út

Csütörtökön hivatalosan is átadták a forgalomnak a Cirák–Tompaládony–Zsira összekötő út felújított szakaszát. A beruházás a kormány támogatásával a Magyar falu programban valósult meg mintegy 244 millió forintból.

Cseh-Egyed Bernadett

Böröcz Miklós, Dohi Zsolt és Ágh Péter a fiával, Benedekkel az átadón Fotó: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

Erősen deformált, egyenetlen volt már az út Tompaládony és Mesterháza között, pedig a több mint harmincöt éves burkolat folyamatosan nagy terhelésnek, sűrű autós forgalomnak volt kitéve: az itt élők mellett a közeli Bükön dolgozók is erre járnak. Az útszakasz felújításának előkészítése 2019-ben kezdődött, megvalósítására végül a Magyar falu program adtott lehetőséget. A kivitelező Strabag Általános Építő Kft. október elején vette birtokba a területet, és annak ellenére, hogy a szerződéses határidő csak tavasszal jár le, a kedvező időjárásnak és a jó szervezés eredményeként november végén befejeződtek a munkálatok. 

 

 

Csütörtökön Böröcz Miklós, a Magyar Közút NZrt. megyei igazgatója a helyszínen arról tájékoztatott, hogy a régi burkolat profilmarása után a lokális pályaszerkezeti hibákat kijavították, majd két réteg új aszfaltburkolatot építettek be, összesen 12 centiméter vastagságban. A beruházás során kitisztították az árkokat, 1300 köbméter aszfaltkeveréket dolgoztak fel, 440 köbméter padkát töltöttek fel, 130 négyzetméternyi új burkolatot festettek fel és 40 négyzetméternyi új táblát helyeztek ki. 

 

 

A beruházás mintegy másfél kilométer hosszú szakaszon zajlott Tompaládony település vége és Mesterháza település kezdete között, továbbá érintette a település teljes átkelési szakaszát is. Dohi Zsolt polgármester hangsúlyozta, régi vágya vált valóra a lakóknak. Bízik a folytatásban is: további pályázati lehetőségeket kihasználva Mesterháza önkormányzati útjait is felújítaná. 

 

 

– A kormány Magyar falu programja eddig soha nem látott mértékű forrásokat biztosított a kistelepülések fejlődése érdekében. Észak-Vas megye valamennyi városa, faluja látványos eredményeket tud felmutatni ennek a támogatási formának köszönhetően – hangsúlyozta Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője. 

 

 

Emlékeztetett, szintén a Magyar falu programnak köszönhetően megújult az önkormányzat épülete is Mesterházán, továbbá jelenleg is több alsóbbrendű út korszerűsítése zajlik a környéken. Ezek a beruházások egyszerre járulnak hozzá a településképek javításához, segítik a munkába járást és jótékonyan hatnak a turizmusra. Ágh Péter szólt arról is, hogy a Magyar falu program idén is folytatódik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában