Izgalmas fordulatok

2022.01.08. 09:00

További áremelkedés és bővülés várható a lakáspiacon

2022 izgalmas fordulatokat hozhat az eladók és vevők számára egyaránt. Az ingatlan.com összegyűjtötte a legfontosabb folyamatokat, amelyek meghatározhatják a lakáspiac idei évét.

Vas Népe

2022 az új lakások éve lesz, akár 25-30 ezer új otthon átadása várható Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Emelkedő kamatok

 

 Az infláció felgyorsulása miatti kamatemelések nyomán a különböző kölcsönöknél, ezen belül a lakáshiteleknél már megindult a drágulás. Miközben 2021-ben négy százalék körüli kamattal is lehetett piaci alapú – azaz államilag nem támogatott – lakáshitelhez jutni, 2022-ben inkább hat-nyolc százalék körüli szintekkel érdemes számolni – olvasható az egyik legnagyobb, országos ingatlanközvetítő portálon. Az elemzés szerint egy lakáshitel havi törlesztőrészletében egy 5-10 ezer forintos emelkedés másfél évtized alatt 900 ezer – 1,8 millió forinttal emelheti meg a lakás teljes „vételárát”. Mivel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) becslése szerint az ingatlan-adásvételek hatvan százalékát részben hitelből finanszírozzák a vevők, a dráguló hitelek akár fékezhetik a lakáspiaci keresletet. Mivel sok vevőjelölt várhatóan pont emiatt minél előbb szeretné lebonyolítani a lakásvásárlást, az év első hónapjaiban erős lehet a forgalom a lakáspiacon. A kamatemelések nem érintik az államilag támogatott lakáscélú hiteleket, így például a babaváró kölcsönt sem, ezért ezek a konstrukciók még jobban felértékelődhetnek. 

 

Továbbra is népszerű a Zöld otthon program

 

 Szakértők állítják, az államilag vagy a jegybank által támogatott lakáshitel-konstrukciók több szempontból is befolyásolhatják a lakáspiacot. Egyrészt a zöld otthon programban elérhető lakáshitel-konstrukció az egyik legkedvezőbb megoldás, amelynek segítségével energiatakarékos új otthont lehet vásárolni vagy építeni. Emiatt jelentősen növekvő kereslet várható a programnak megfelelő új lakásokra. A fokozódó érdeklődés és az emelkedő alapanyagés bérköltségek miatt tíz-húsz százalékkal növekedhet az új lakások ára, ám a kedvezményes zöld lakáshitel ezt a hatást valamelyest kompenzálni tudja. A zöld otthon program első kétszázmilliárd forintos kerete valószínűleg áprilisig kitart majd, de az MNB tavaly megszerzett zöld mandátumának köszönhetően az ingatlan.com arra számít, hogy a hitelkeret tovább bővülhet. Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője szerint az viszont kérdés, hogy a kínálat ki tudja-e szolgálni a keresletet. 2022 az új lakások éve lesz, akár 25-30 ezer új otthon átadása várható. 

 

Határidős állami támogatások

 

 Az államilag támogatásoknál bizonyos határidők lejárta adhat extra keresletet. A falusi csokot az év közepéig, a lakásfelújítási támogatást és a babaváró kölcsönt pedig az év végéig lehet igényelni. Bár az állami család- és lakáspolitikai lépések alapján elképzelhető, hogy a kedvezményeket meghosszabbítják. 

 

Telekárrobbanás várható

 

 – Lényeges az is, hogy csak a 2022 végéig építési engedélyt szerzett vagy egyszerű bejelentéssel épülő új ingatlanokat lehet 2026 végéig a kedvezményes, ötszázalékos lakásépítési áfával megvásárolni. Ez pedig a telekpiacon okozhat árrobbanást, mivel elérhető telkekből egyre kevesebb van, és leginkább a nagyvárosok agglomerációs övezeteiben épülő kertes házak esetében ösztönzi az építtetőket a minél gyorsabb telekvásárlásra – fogalmazott Balogh László. A szakértő úgy számol: 2022-ben – hasonlóan a tavalyi forgatókönyvhöz – az év első felében erőteljes bővülés várható a lakáspiaci forgalomban, és az árak is szinte mindenhol emelkedhetnek, azt követően fennmarad a növekedés, de a tempó valamivel visszafogottabb lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában