Festőművész

2022.01.24. 11:30

Vas megyében talált otthonra a levyntgardista festő, Bihari Puhl Levente - fotók

Nagy munka javában tart a Jánosházán élő Bihari Puhl Levente. A festőművész összefoglalja, rendszerezi az 50 éves alkotói munkásságát. Sorra jöttek elő a befejezetlen munkák, és ott van még a kisvárosban létrehozandó művésztelep tervének megvalósítása is.

Horváth László

Bihari Puhl Levente Jánosházán talált otthonra

Forrás: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

Bihari Puhl Levente számára Jánosháza nem volt ismeretlen, hiszen először 1993-ban volt itt kiállítása. 2018-ban pedig Siófokról oda is költözött. Talán ennek a kapocsnak is köszönhető, ahogy a festőművész fogalmazott:" Vas megye tartozik az általam egyik leginkább feltárt hazai tájak közé. Ez festészetemben is bőségesen megmutatkozik".

 

A művész nagy munkába fogott. Elkezdte rendszerezni az ötvenéves alkotói munkásságát. Ezt a szintézis teszi lehetővé, hogy külön kategóriákba, sorozatokba foglalja a festészetének egyes szegmenseit, témáit. Sorra kerülnek elő a mappák, benne vázlatok, kiállítások megnyitó szövegei, hang- és videófelvételek. A feladat nagyságát jól mutatja, hogy 1500 elkészült műlakozást kell rendszerezni.

 

 

 

- Ismerősem között művészet-, illetve művelődéstörténészek is vannak, így nem elképzelhetetlen, hogy egy könyv anyaga is összeállhat – mondta lapunknak Bihari Puhl Levente. – Ahogy haladok előre a rendszerezésben úgy törnek fel bennem a régi emlékek, és persze azok is, hogy mi mindent kellene még befejezni. Egyik nagy tervem, hogy elkészítem Magyarország tizenkilenc megyéjét feldolgozó sorozatomat. Eddig hét van készen. A 71-es Balaton projekt is nagy munka: a 71 -es számú út vezet végig az északi parton. Így 71 rózsaszínűre festett autógumi adja annak a sorozatnak a keretét, amelyet az 1971-ben készült fotókat felhasználva az út menti vidékekről festek meg. Az első hat már látható.

 

Bihari Puhl Levente megyénkben, Jánosházán lelt igazi otthonra. A kisvárosban szépen berendezkedett. Várja a tavaszt, hogy az egyhektáros birtokán folytathassa „bioközeli" gazdálkodását is. - Egykor egy múzeumot szerettem volna itt létrehozni, de idő közben úgy gondoltam, egy művészteleppel jobban segíthetném a művészeteket kedvelőket. Telek van, elszántság van, miért ne sikerülne? - lamentált bizakodóan.

 

Bihari Puhl Levente, amikor éppen nem rendszerez, akkor lányával, illetve egykori tanítványával új projektjén dolgozik. Az egyedi látványvilágú lakás- és életkultúra alkotásoknak különleges üzenete is van. Mégpedig az, hogy találjunk vissza a természethez, vegyük észre a táj szépségét! Megtudtuk, van kereslet ezen alkotásokra is, igaz, sokszor nem könnyű összehozni az alkotót, és a leendő vásárlót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában