Honismeret

2022.01.12. 10:00

Vas vármegyében járt az utolsó magyar király

A Csaba József Honismereti Egyesület idei első programján Woki Zoltán tartott előadást IV. Károly királyról és az uralkodó Vas megyei kötődéséről.

VN

Woki Zoltán könyve hiánypótló

Forrás: Jámbori Tamás

Fotó: Jambori Tamas

 Woki Zoltán szentgott hárdi mérnök korabeli források és saját kutatásai nyomán írt könyvet IV. Károly életéről és a király 1921-es visszatérési kísérletéről Az utolsó magyar király Vas vármegyében címmel.

 

 A szerző a Csaba József Honismereti Egyesület Várostörténeti Akadémiáján ismertette a könyv tartalmát, kiemelve, hogy az uralkodó 1921. április 5-én indult Szombathelyről különvonattal, rövid körmendi megálló után Nagycsákányt – vagyis a mai Csákánydoroszlót –, Szentgotthárdot és Gyanafalvát érintve hagyta el az országot. A könyv az utazást meséli el részleteiben, fotókkal gazdagon illusztrálva, de említést tesz a történelmi összefüggésekről, így a Habsburg-uralkodóház megjelenéséről, az I. világháború következményei ről is. 

 

– A második sikertelen visszatérést követően IV. Károlyt Madeira szigetére száműzték, itt halt meg 34 éves korában – mondta előadásában a könyv írója. Woki Zoltán kötete hiánypótló, hiszen új adalékokkal is szolgál az utolsó magyar királyról, akit 2004-ben avatott boldoggá Szent II. János Pál pápa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában