Ha megnő a kiskedvenc

2022.01.30. 14:35

Veszélyessé válhatnak az elengedett hobbiállatok - Szakértőt is kérdeztünk

Lassan szokványos hírnek számítanak a kunsági fekete párducról szóló újabb és újabb megfigyelések, és már azon sem lepődünk meg, ha elbitangolt tevékről vagy struccokról hallunk. Kevésbé látványos, de annál aggasztóbb jelenség a megunt hobbiállatok szabadon engedése. A természetes vizeinkben egyre gyakoribb ékszerteknős jól példázza ezt a folyamatot.

Gyöngyössy Péter

A vörösfülű ékszerteknős nagyra tud nőni

Fotó: Szinetár Csaba

A hobbiállatok között egyre gyakoribbak az egzotikus állatok. A legnépszerűbb néhány édesvízi teknősfaj, elsősorban az észak-amerikai származású vörösfülű ékszerteknős. 

 

– A probléma akkor jelentkezett, amikor az 5-10 centisként kapott ajándék teknősök megnőttek és egyre nehezebbé vált a tartásuk. Közben felnőttek a gyerekek is és a családok számára egyre nagyobb nyűg lett a gondozásuk – tudtuk meg dr. Szinetár Csabától, az ELTE SEK főiskolai tanárától. – Sokan látszólagos állatbarát megoldásként elengedték őket a szabad természetben. A városi csónakázótavaktól a természetes vizekig szinte minden hazai vízfolyásunkat, állóvizünket belakták. Mára sajnos kiderült, hogy az őshonos mocsári teknős nem tud versenyre kelni ezzel a fajjal. Többnyire kisebb méretűek, valamint a táplálékválasztásban és egyéb tekintetben is igényesebbek, szűkebb tűrésűek, ezért hátrányos helyzetbe kerültek. Azokban a vizekben, ahol együtt él a mocsári teknős és az ékszerteknős, ott a mocsáriteknős-állomány egyértelműen gyengül. 

 

Kimutatható, hogy kisebbek lesznek az állatok, népességük csökken. Ez nemcsak a táplálék miatti versengés miatt van így, hanem, azért is, mert a vörösfülű ékszerteknős a nőstény mocsári teknősöknek udvarol és elveri mellőlük a saját fajtársat. Ezzel meghiúsítja a szaporodásukat. A természetvédelmi világszövetség, az IUCN a világ száz legveszélyesebb özönfajai között tartja számon a vörösfülű ékszerteknőst. Időszerű volt, hogy megtiltották a forgalmazását, kereskedelmét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában