Az ítélet még nem jogerős

2022.02.15. 16:32

3200 euró helyett közel 3 év börtönt kaphat a magyar embercsempész, akit Bozsokon fogtak el

A Kőszegi Járásbíróság bíróság elé állítás keretében vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt 2 év 10 hónap börtönre, 100.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy büntetlen előéletű, magyar férfit.

vaol.hu

Az elfogás pillanatában készült helyszíni fotók Bozsokról

Forrás: Police.hu

A tényállás szerint az anyagi gondokkal küzdő terhelt 2021. november 18-át megelőző időben, közelebbről meg nem állapítható időpontban egy személlyel megállapodott abban, hogy szír állampolgároknak segítséget nyújt ahhoz, hogy Magyarországon keresztül Ausztriába jussanak. A megbízó a feladat sikeres végrehajtásáért 3.200 eurot ígért a terheltnek. 

 

A vádlott 2021. november 18-án 18 óra körül Budapesten, ismeretlen személyazonosságú személyek segítségével egy tanútól – aki nem tudta, hogy bűncselekmény elkövetéséhez nyújt segítséget – kibérelte a tanú tulajdonát képező, magyar forgalmi rendszámú, Mercedes Viano típusú, 8 személy szállítására alkalmas személygépkocsit. A vádlott a bérelt gépkocsival 2021. november 19-én, az esti órákban a megbízója által, egy alkalmazás segítségével a telefonjára küldött koordináták alapján, Szeged térségében, a határon korábban átjutott tizenegy szír állampolgárt felvett a Mercedes Viano zártterű személygépkocsiba. 

 

A vádlott a meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével Magyarország területére lépő külföldieket Magyarországon keresztül a magyar-osztrák határ közelébe kívánta szállítani azért, hogy azok meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével átjussanak Ausztriába, és Ausztrián keresztül az Európai Unió más tagállamaiba. A vádlott által vezetett személygépkocsit és utasait Bozsok külterületén 2021. november 19-én 23.17-kor a rendőrjárőr ellenőrzés alá vonta. 

 

Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a szabadságvesztés enyhítése érdekében jelentettek be fellebbezést. A védelem álláspontja szerint a vádlott tévedésben volt a cselekménykor, mert nem tudta, hogy szíreket szállít, tudomása szerint törököket fuvarozott nem határátlépési céllal. A bíróság megszüntette a vádlott letartóztatását, amelyet tudomásul vettek - írja oldalán a Szombathelyi Törvényszék. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában