Egészség

2022.02.10. 08:00

A szakemberek szerint az omikron a felelős a megbetegedésekért, nem az influenzavírus

Vas Népe

Inkább az omikron a felelős a tünetekért

Forrás: Unger Tamás

A Nemzetei Népegészségügyi Központ legfrissebb, január utolsó hetéről szóló jelentésében az áll, hogy az előző heti 15 400-al szemben 16 200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, a betegek többsége (37%) 15–34 éves fiatal felnőtt volt. Kilenc közigazgatási területen emelkedett, ötben nem változott, hatban – köztük Vas megyében – csökkent az influenzás tünetekre panaszkodók száma az előző héthez viszonyítva. A százezer lakosra jutó orvoshoz fordult betegekből Fejér (400), Baranya (213) Szabolcs-Szatmár-Bereg (211) és Vas megyében (204) volt a legtöbb, míg Békés (44) és Zala (73) megyében a legkevesebb. 

 

A negyedik héten negyven beteg mintáját vizsgálták, négy esetben influenza A(H3) vírus jelenlétét mutatták ki, két-két betegnél a klinikai tünetek hátterében a légúti óriássejtes vírus (RSV) és adenovírus, hét betegnél pedig Covid–19 vírus kóroki szerepét igazolták. A klinikai adatok alapján tehát a heti esetszám tovább emelkedett az előző héthez viszonyítva, azonban a virológiai adatok azt mutatják, hogy az influenzaszerű megbetegedések számának növekedéséért inkább felelős a koronavírus omikron variánsa, mint az influenzavírus. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában