Ágdaráló, gyümölcsprés

2022.02.12. 08:00

A szőlőhegyen dolgozók munkáját könnyítik meg Vásárosmiske

Átadták a szőlőhegyen a Magyar falu program támogatásával beszerzett, gazdálkodáshoz és gyümölcsfeldolgozáshoz szükséges eszközöket.

Vas Népe

Borbély László, V. Németh Zsolt, Szijártó László és Balasi István az átadón

Forrás: Szendi Péter

A 2021-es Magyar falu program Civil Alap keretéből elnyert kétmillió forintból vásárolta a Kápolnáért Egyesület az utánfutót, az ágdarálót, nagy teljesítményű gyümölcsdarálót, a víznyomásos gyümölcsprést, pasztörizáló készüléket – mondta Borbély László elnök, köszönetet mondva V. Németh Zsolt országgyűlési képviselőnek, miniszteri biztosnak a támogatásért. Balasi István esperesplébános megáldotta az eszközöket, a jelenlévők imádkoztak, majd V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő felidézte: 

 

– Ha számba vesszük, mi kell ahhoz, hogy egy településen jól érezzük magunkat, mindenkinek más szempontjai vannak. Van, akinek az óvoda a legfontosabb, mert éppen akkorák a gyerekei, másnak a falugondnoki busz lecserélése, és van, akinek a csapadékvíz-elvezetés. A kormányzati támogatási rendszernek ez a nagy előnye, pozitívuma, hogy a vidéki élet minden aspektusára próbál választ adni és támogatást hozzárendelni. Az országgyűlési képviselő az idén már ötmilliárdos zártkerti programról is szólt, amit ő alkotott meg a kollégáival, és amikor megkérdezték tőle, hogy hisz-e benne, azt felelte: ahol jó közösség alakul ki, és elkötelezettek az emberek, ott pozitív változást lehetett elérni azzal, hogy út vagy infrastruktúra épült. – Nem véletlen, hogy adunk lehetőséget arra, hogy egy képszéket, út menti keresztet vagy hegyi kápolnát rendbe rakjon a közösség, azért, mert ez így egy szerves kultúra – fogalmazott V. Németh Zsolt.

 

 – Nem akarunk kimerevíteni egy életformát, mert sikertelen lenne. Az 1970–80-as években végbement nagy életmódváltozásokat nem akarjuk visszafordítani. A mai gyerekek már nem másznak fára, de az ivóleveknek nagy divatja van. Az elnyert néhány millió forint többszöröse az a haszon, ami a táj fennmaradásában jelenik meg. Ha ehhez értékteremtő közösségek is társulnak, és rekreációs célra vagy a maguk ellátására használják, akkor a település fejlődni fog – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában