Múltidéző

2022.02.20. 07:00

A szombathelyi városmag rekonstrukciója - A XVIII–XIX. századi épületek zömét a 80-as években újították fel

Három és fél évtizede a vasi megyeszékhely műemlék épületei külsőleg és belsőleg is elkoptak, korszerűtlenné váltak. Nagyszabású munka vette kezdetét, amelynek során megfiatalodtak, korszerűsödtek a lakóházak.

VN

A szombathelyi főtér épületeinek zöme a 90-es évekre átesett a korszerűsítésen

Forrás: VN-archív

Míg a hatvanas években egyegy belvárosi lakóház felújítása csak a homlokzat rendbehozatalát jelentette, a hetvenes évek közepétől már külső-belső átalakítást, szerkezeti változtatást, lakásgazdálkodást és műemlékvédelmet értettek a rekonstrukció fogalmán. Szombathelyen az Ingatlankezelő Vállalat kezelésében lévő épületek zöme a XVIII–XIX. században épült, egy részüket a nyolcvanas évek második felében sem újították még fel. A műemlék épületek külsőleg és belsőleg is elkoptak, korszerűtlenné váltak. Ezért kezdődött meg a nyolcvanas évek közepén az a nagyszabású munka, amelynek nyomán megfiatalodtak a lakóházak, korszerűsödtek a lakások, a földszinti üzletek. A tervezőknek sok szempontot kellett figyelembe venniük, amikor papírra rajzolták az elképzeléseiket.

 

 Az Országos Műemléki Felügyelőség szakmai előírásait éppúgy mérlegelték, mint a lakásgazdálkodás szempontjait. Társbérletek szűntek meg, lakások osztódtak, fürdőszobák épültek az évszázados falak mögött, színesedtek a külső homlokzatok. A belvárosban tömbökben, összefüggő egységekben (ideértve a belső udvarokat, üzlethelyiségeket, lakóházakat) fiatalodtak a régi házak. Először a „városmag” alakult át. A mai Király utca épületei, a főtér házkoszorúja esztétikai élményt nyújtottak az arra sétálóknak. Ám 1987-ben a főtér nyugati oldalán levő épülettömbök (a Centrum épülete, a Forgó-köz házai is), a Hollán Ernő utca páros oldalán és a mai Szily János utcában levő műemlék és nem műemlék jellegű lakóházak még elhanyagoltak voltak. Ezek felújításának határidejét akkoriban 1990-re tervezték: ezzel vált volna teljessé a város centrumának és közvetlen környezetének a rekonstrukciója. 1986-ban 229 IKV-lakást korszerűsítettek, 35 évvel ezelőtt ennél valamivel kevesebbet fejeztek be, mert a felújítási munkák áthúzódtak a következő esztendőkre. 

 

1987-ben az Alkotmány (ma Szily János), a Savaria (ma Széll Kálmán), a Hollán Ermő, a Kisfaludy, a Thököly és a Rákóczi utcákban dolgoztak a szakemberek. Egy-egy lakás költsége átlagosan 800 ezer és 1 millió forint között ingadozott. Az IKV évente 115 millió forintot költött felújításra, erre állami céltámogatást kaptak. Az akkori elképzelések szerint az 1990-es évekre tervezték a Petőfi Sándor utca páros oldalán, a Rumi út környékén és az állomás környékén levő házak rendbehozatalát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában