Fontos a jó minta

2022.02.20. 09:00

Az azonos nemű szülőhöz való kötődés erősítése nagy feladat

Pécsi Rita neveléskutató a Martineum Felnőttképző Akadémián a gyermekek védelméről, a szülői és tanári felelősségről beszélt előadásában. Azt is vázolta, hogyan sérülhet a nemi identitás a fiúknál és a lányoknál.

VN

Pécsi Rita neveléskutató a Martineum Felnőttképző Akadémián a gyermekek védelméről, a szülői és tanári felelősségről beszélt előadásában. Azt is vázolta, hogyan sérülhet a nemi identitás a fiúknál és a lányoknál.

Forrás: Shutterstock

– A fiúknál kihívásokra van szükség, szeretik az aktivitást. Az apával való testi kontaktus, az hogy a fiú elérhetőnek, szerethetőnek tudja megélni az apát, vagy legalább férfiminta legyen a közelében, nagyon fontos gyermekkorban. Ha nincs, az felboríthatja az ön azonossá válás folyamatát. Kis iskolás- és serdülőkorban is meghatározó szerepük van az egynemű csoportoknak, mert egynemű körben tud megszilárdulni a saját nemiség. Kötődési sérülésként a saját testétől elkezdhet elidegenedni a gyermek.

 

. Férfiként pedig keresheti azt a férfit, akivel megerősödhetne a férfiassága. Ezután nem képes intim kapcsolatba kerülni egy másik neművel. Pécsi Rita azt mondja: nincs egyetlen jól kontrollált tanulmány sem, amelyben a homoszexuális életet élő férfiak pozitívnak, szeretetteljesnek, odafordulónak írták volna le az apjukat. Úgy fogalmaz: a homoszexuális vágy mögött kielégítetlen érzelmi szükségletek húzódnak meg, hiányzik az azonos nemű szülő szeretete, figyelme, megerősítése.

 

Egy konstruktív, támogató, szívélyes apakapcsolat kizárja a homoszexuális fejlődés lehetőségét. A nőknél hasonló a helyzet: kielégítetlen és szexszel nem csillapítható érzelmi szükségletek húzódnak meg a homoszexuális vágy mögött. A lány nem vágyódik nővé válni, nem volt női mintája, emiatt hiányzik a más neművel való intim kapcsolata. Keresi önmagát és a biztonságot, amit az anyja mellett nem talált meg. De előfordulhat bántalmazó közegben is, és/vagy ahol a férfiak részéről hiányzik a tisztelet és védelem, a nőiség apa általi elfogadása. 

 

– Máig nem jelent meg tudományos munka, amelyik azt mondaná, hogy biológiai vagy genetikai okok húzódnak meg a homoszexualitás mögött. Nem így születünk tehát. Ettől még vannak ilyen emberek, de ne állítsuk őket mintának. Egyéni segítséget kell kapniuk, de nem lehet cél, hogy a gyerekeket is efelé kell vezetni. Összegzésként azt mondta: világos és tiszta világot kell a gyerekek elé adni. Fontos az életkornak megfelelő szexuális nevelés, ami nem azonos az érzékenyítésnek nevezett erőszakos propagandával. Az azonos nemű szülőhöz való kötődés erősítése nagy feladat. A fiúk és lányok természetes nemi identitásának testközpontú megerősítésére van szükség. Az azonos neműekkel kötött barátságokat egész gyermekkorban következetesen kell támogatni. 

 

Fiatal felnőttkorig fluid – folyékony – a szexuális identitás. Akik 16 évesen bi- vagy homoszexuálisnak érzik, mondják magukat, azok 96 százaléka később spontán vált a heteroszexualitásra. A korai szexuális tapasztalatokat késleltetni kell, a nemükre nem jellemző érdeklődést mutató gyerekekre egyénileg odafigyelni. 

Vannak lányos fiúk és fiús lányok: náluk egyénileg kell segíteni azt, hogy a biológiai nemüknek megfelelően kapjanak megerősítést. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában