Koszorúzás

2022.02.22. 07:00

Chernel-emlékévet szerveztek - fotók

Koszorúzást rendeztek a temetőben Chernel István síremlékénél a neves ornitológus halálának 100. évfordulója alkalmából az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében.

Merklin Tímea

Prof. dr. Faragó Sándor felidézte az ornitológus pályáját

Forrás: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

 A megemlékezéssel nyitották meg az igazgatóság által meghirdetett Chernel-emlékévet. A kőszegi születésű tudós hozta létre a Vasvármegyei Múzeum természetrajzi osztályát, ő lett az osztály első őre, 1908–1912 között kialakította az intézmény Vas megye madárvilágát bemutató preparátumgyűjteményét.

 

 

 

 Az ünnepségen Básthy Béla, Kőszeg polgármestere tartott köszöntőbeszédet, kiemelve, hogy a Chernel család olyan örökséget hagyott hátra, amely egész Magyarország számára fontos. Szellemiségük újraébresztgetése történik majd az emlékév minden egyes programján, gazdagítva az itt élőket. Kőszeg büszke a város szülöttére – aki elsőként szervezte meg 1902-ben a madarak és fák napját –, ezt az intézményi névadásokkal is kifejezi. Öröm, hogy a közelmúltban megújulhatott a Chernel–Festetics-palota. 

 

Dr. Faragó Sándor professzor megemlékezésében felidézte az Európa-hírű ornitológus pályáját, aki megkerülhetetlen tudományos munkákat írt. 1922. február 21-én kísérték utolsó útjára itt, a kőszegi temetőben. A koszorúzás után dr. Szépligeti Mátyás botanikai referens ismertette az emlékév további rendezvényeit, arra is rámutatva, hogy a természettudós édesapjának, Chernel Kálmánnak pedig 200. jubileuma van idén, 1822- ben született. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában