Szóródtak a szilánkok

2022.02.09. 19:00

Cserbenhagyás miatt felelt egy kamionos - Akár 9 hónapra is bevonhatják a jogosítványát

A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen cserbenhagyás vétsége miatt 80.000 forint pénzbüntetésre és 9 hónap időtartamú közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt egy büntetlen előéletű vádlottat.

Szombathelyi Törvényszék

Forrás: VN-archív

A tényállás szerint a vádlott 2021. március 12-én, dél körül egy Scania gyártmányú nyergesvontatóból és a hozzákapcsolat pótkocsiból álló járműszerelvénnyel közlekedett a 87. számú főúton Szombathely irányába, amikor a főút 32+570 kilométerszelvényénél a nyergesvontató bal oldali visszapillantó tükre érintőlegesen ütközött a vele szemben közlekedő, a sértett által vezetett Mercedes gyártmányú tehergépkocsi bal oldali visszapillantó tükrével, amely visszacsapódott és betörte a tehergépkocsi vezetőfülkéjének bal oldali üvegét - közölte a Szombathelyi Törvényszék

 

Az üvegszilánkok a vezetőfülkébe szóródtak, a visszapillantótükör egy darabja a vezetőfülkébe esett, és személyi sérülés ugyan nem történt, de annak közvetlen veszély fenn állt. A sértett a tehergépkocsival az úttest menetiránya szerinti jobb oldali útpadkáján, a baleset helyszínétől mintegy 80 méterre állt meg, és értesítette a rendőrséget a balesetről. A vádlott észlelte az ütközését, azonban a járműszerelvénnyel tovább haladt, majd egy balra ívelő útkanyarulatot követően a baleset helyszínétől csak mintegy 1000 méterre állt meg, a baleset helyszínére azonban nem ment vissza, ehelyett anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy a baleset során megsérült vagy egyébként segítségnyújtásra szoruló személy van-e, továbbhajtott.

 

A vádlott a balesetet követően megszegte a KRESZ 58. § (1) bekezdésében foglaltakat is, mert – mint a balesettel érintett jármű vezetője – a járművel azonnal nem állt meg, és a baleset folytán megsérült vagy veszélybe került személy részére nem nyújtott segítséget.

 

Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott elsősorban enyhítésért, másodlagosan a közúti járművezetéstől eltiltás mellőzéséért, harmadlagosan a járművezetéstől eltiltás kategóriára való korlátozása érdekében jelentett be fellebbezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában