A bambergi kőmíveseket vitték

2022.02.02. 13:40

Felléptek a jákiak a Nemzeti Színházban

Nemzeti Színházban lépett fel a Jáki Pajtaszínházi Társulat. A bambergi kőmívesek című, hat jelenetből álló darabot dr. Tóth Ernő polgármester írta, és a Jákiak a Jákiakért Egyesület égisze alatt létrejött csoport játszotta.

Merklin Tímea

A darabot dr. Tóth Ernő polgármester írta – az előadás is méltó Jákhoz

Forrás: Fotó: VN-archív/Kocsis Viktória

2020-ban alakult társulat a Nemzeti Művelődési Intézet ösztönzésére kapcsolódott be az országos pajtaszínházi programba, felelevenítve a falusi színjátszás hetven évre visszanyúló hagyományait. Céljuk az is, hogy új színt vigyenek a mai közösségi életbe. A megalakulás óta létrehozott művel pedig tisztelegnek a nyolcszáz éves jáki templom építői, mecénása és az ősök előtt.

 

A Pajtaszínházi Szemle előtt egy héttel volt a nyilvános főpróba, amelyen még minden szereplő a helyén volt, de mire a budapesti fellépésre sor került, ketten megbetegedtek. Így nagyon izgalmas fellépésünk volt: előtte egy nappal vállalta a darabból a szerzetes, hogy betanulja Jáki Nagy Márton szerepét, egy külsős a szobrászét, és a Nemzeti Színházban már élesben ment– tudtuk meg Kecskés Andrea művelődésszervezőtől, aki Ágnest, a füvesasszonyt játszotta; családostul, férjével, lányával együtt vett részta mű színpadra állításában, a másik lánya fotózott. 

 

– Tizenöten vagyunk a csoportban, jó kis csapat kovácsolódott össze – mondta. – A polgármester igyekezett úgy megírni a darabot, hogy mindenki testhezálló szerepet kapott. A főszereplő egy Down-szindrómás fiú, akinek hatalmas sikere volt.

 

A Pajtaszínházi Szemlén bemutatott színdarab 1237-ben játszódik. Az elkészült bambergi dóm építkezéséről érkezik Jákra egy kőművescsalád, és a családfő a gótikus építészet tudományával menti meg a román stílusban megkezdett katedrális boltozatépítési munkálatait. Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke azt mondta, Jákhoz méltó volt a darab is, az előadás is.

 

A felkészülést Szabó Róbert Endre, a Weöres Sándor Színház színésze mentorként segítette, sokat tanultak tőle. A háttér-animációkat Hende István készítette. A jáki premier várhatóan áprilisban, a Szent György-búcsú hétvégéjén lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában