Vendviék

2022.02.13. 13:00

Híres gépész Alsószölnökről

A Vendvidék kultúrtörténetének egyik méltatlanul elfeledett alakja Karlovitz László.

Feiszt György

Ebben a templomban keresztelték meg Karlovitz Lászlót

Forrás: VN

Az Alsószölnökön 1875-ben született fiút a plébániai anyakönyv szerint Zsemlics István a Gyümölcsoltó Boldogasszony tiszteletére szentelt templomban keresztelte meg. A Batthyány-malom bérlőjének gyermeke középiskolai tanulmányait Szombathelyen és Sopronban végezte. Veleszületett tehetsége a gépészmérnöki pályára predesztinálta. A Budapesti Királyi József Műegyetem után Karlsruhében gépészmérnöki, majd a Badeni Műegyetemen elektrotechnikai diplomát szerzett. 

 

1900-től Budapesten mint a Fővárosi Ipariskola tanára és műhelyfőnöke teljesített szolgálatot. Az első világháború kitörése után Tisza István miniszterelnök a németországi frontvonalak hadikórházaiba, a hadirokkantak művégtagokkal való ellátását vizsgáló tanulmányútra küldte. Ennek végeztével hazatérése után bízták meg a művégtaggyártás megszervezésével. Ő alapította és indította be az Állami Művégtaggyárat, és ezzel egyidejűleg megszervezte az Állami Orvosi-műszerész Ipari Szakiskolát. Érdemeit Ferenc József a Polgári Hadiérdemkereszt kitüntetés átadásával ismerte el. Karlovitz László 30 évet töltött az iparoktatás és iparfejlesztés szolgálatában, mely idő alatt volt tanár, igazgató és intézetek megalapítója. Eredményes tevékenysége hozta meg számára a miniszteri tanácsosi kinevezést, de saját bevallása szerint a tanári működése volt élete legszebb periódusa. Felső-ipariskolai, ipari szakiskolai tanulók számára írt számos szakkönyvéből generációk tanultak. 

 

1929 augusztus havában vonult nyugalomba. Szakmai tekintélyének csúcspontján, 1931-ben megválasztották a Gépészek Országos Szövetsége elnökének. Ebből az alkalomból jelent meg Elektrotechnika elektromos gépek, műszerek és a gyakorlati elektrotechnika körébe tartozó egyéb berendezések kapcsolásainak vázlatai című könyvének második kiadása. A nagy sikerű könyvön méltatói szerint „egy egész gépészgeneráció nevelkedett”. 

 

Karlovitz László megválasztásakor új kiadású könyve példányait a gépészszövetségnek adományozta, hogy a befolyó összeggel hozzájárulhasson a szervezet székházának felépítéséhez. Életének 67. évében, 1942-ben, Budapesten hunyt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában