Freyler Mária története

2022.02.06. 10:00

Hosszú bűnlajstrom: több európai nagyvárosban is ténykedett a kőszegi szélhámosnő

1926 januárjában egy elegáns, okirathamisítással és a grófi cím jogosulatlan használatával gyanúsított hölgy állt a Szombathelyi Törvényszék bírája előtt.

Feiszt György

Szombathelyen a Zrínyi utcában nyelvtanárnőként dolgozott haláláig dr. Tihanyi-Freyler Mária

Forrás: Cseh Gábor

A magát Sztáray Irma grófnőnek, Sturdza Demeter gróf feleségének tituláló asszony valójában Freyler Mária Irma néven, a kirschlagi Széchenyi-uradalom gazdatisztjének leányaként 1867-ben, Kőszegen született. A feltűnően szép, szőke lány tökéletesen beszélt németül, angolul és franciául, sportolt, lovagolt, kitűnően táncolt, remek modorával, elegáns öltözködésével a városi bálok királynője volt. 17 évesen azonban többre vágyott, és apja halála után a szülői házat elhagyva Budapestre szökött. 

 

A Népszínház igazgatója képességeit felismerve azonnal szerződtette. Az ének- és tánckar dekoratív, nevét időközben Tihanyi-Freylerre változtató jelenségéért rajongtak a férfiak. Legközelebbi barátja Piufisch Lajos bankár, aki a kóristalányt ékszerekkel és bundákkal halmozta el, váratlanul főbe lőtte magát. A részvénycsalás miatt megindult perben Irmát is kihallgatták, aki az eset után jobbnak látta elhagyni Magyarországot, és Somossy Károly Orfeum-igazgató segítségével Bukarestbe szerződött. 

 

Itt az éjszakai élet előkelőségeinek már Sztáray Irma grófnőként mutatkozott be, és népszerűsége akkor sem veszített súlyából, amikor ékszerlopásért háromheti fogházra ítélték. Elmondása szerint Sturdza Demeter gróf, Románia későbbi külügyminisztere állítólag feleségül vette, és ezt követően Sturdza grófnő néven a legkülönbözőbb szélhámosságokat követte el. Bécsben egy pazar eleganciával berendezett panziót nyitott. Amikor bebizonyosodott, hogy két osztrák miniszter nevére váltót hamisított, letartóztatták és kétévi börtönre ítélték. 

 

Kiszabadulva Párizsban folytatta mesterkedéseit. Váltóhamisítás miatt itt 3 évet kapott. A börtön után Drezdában írónőként reklámozta magát, erotikus novelláiról azonban kiderült, hogy azok plágiumok, ekkor Bécsbe szökött, ahonnan több császárvárosi kereskedő feljelentése alapján jutott a szombathelyi ügyészség fogházába, ahol csalás, hamis név használata és címbitorlás miatt indítottak ellene eljárást. Az élet produkál váratlan fordulatokat! 

 

Talán hihetetlenül hangzik, de Tihanyi-Freyler szélhámosnő története „happy end”-del végződött. Mária Irmáról az Esti Kisújság 1938. október 9-i száma „Egy világhíres asszony halála” című cikkben így búcsúzik. „Rövid idő óta egy új sír domborodik a szombathelyi Szentmárton temetőben. Sírkeresztjének felirata szerint Tihanyi Irma Mária élt 71 évet…

 

 Miután 5 év fegyházbüntetését kitöltötte és Márianosztráról szabadult Szombathelyen – a Zrínyi utca 11. számú házban – telepedett le, nyelvtanárnő lett és ebből élt mostanáig, mígnem az örökletes halál, emlékével együtt sírba nem vitte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában