Enyhe tél

2022.02.24. 11:00

Itt a legmagasabb a pollenkoncentráció

Az enyhe téli időjárás miatt korán kezdődött a növények virágzása. Azok a fák és cserjék, melyek pollenszórási időszaka normál esetben egymást követi és elhúzódik, most szinte egyszerre borultak virágba.

Gyöngyössy Péter

Az enyhe tél miatt korán kezdődött a virágzás is

Fotó: © Szendi Péter

A közönséges mogyoró barkái már helyenként decemberben meglazultak. Azóta is szórják a virágport. Már nagy erővel virágzik a mézgás éger. Nagy barnás rózsaszínes porzós barkái bőven ontják magukból a pollenfelhőket. 

 

A patakok, folyók, tavak partján, de a mélyebb mesterséges árkok mentén is mindenütt megtaláljuk. De már itt van nyomában a tiszafa is, mely nálunk a természetben ugyan nem fordul elő, de az egyik legkedveltebb dísznövényünk. A hímivarú egyedek apró gömbölyű tobozvirágzata ilyenkor már bőven pöfékeli a virágporfellegeket.

 

 A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint az éger virágporának koncentrációja jellemzően a magas tartományban alakulhat, több helyen elérheti a nagyon magas szintet. Közelünkben Győrben és Zalaegerszegen vannak észlelési pontok. Mindkét helyen az éger viszi a prímet, a második a tiszafa, a harmadik pedig a mogyoró. Országosan jelenleg Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyében a legmagasabb a pollenkoncentráció. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában