Szülővárosában avattak domborművet

2022.02.02. 16:00

Kátai Zoltán emlékére avattak emléktáblát Mosonmagyaróváron

Az utolsó éveiben Vas megyében, Táplánszentkereszten élt Kátai Zoltán Kossuth és Magyar Örökség díjas énekmondó előadóművész, aki most szülővárosában, Mosonmagyaróváron emléktáblát kapott.

Merklin Tímea

Dr. Árvay István polgármester és Kovács Andrea leplezték le az emléktáblát

Forrás: VN-archív/Milkovits Péter

Mintha Balassi Bálint társa lett volna, de a 21. században élt, időutazó végvári dalnokként, énekmondásával, stílusával, üstökösével történelmi mélységeket idézett, a nemzeti emlékezet megszólaltatója volt, a magyarság szívéből és védelmében szólt. A 2020- ban 66 éves korában elhunyt, zengő basszus énekmondó tiszteletére féldomborművet avattak az óvári Part Rendezvényházban a magyar kultúra napja alkalmából.

 

– Turi Török Tibor szobrászművész ajánlotta fel az alkotást, én pedig Óvárnak, Zoltán szülővárosának. Annak a háznak a falára szántam, ahol gyerekeskedett, de az nagyon rossz állapotban van, így javasolták, hogy a Part Rendezvényházban legyen. Sajnálatos módon az avatás zárt körű volt, de a ház nyitvatartási idejében meg lehet tekinteni a domborművet – tudtuk meg Kátai Zoltán párjától, Kovács Andreától, akinek a kérésére meghívták a rendezvényre Écsi Gyöngyi népdalénekest is, minthogy Kátai Zoltán vele készítette az utolsó lemezét, illetve Szlama László koboz- és citeratanárt, a Bordó Sárkány és a PásztorHóra kobzos-énekesét, aki szintén jó barátja volt. 

 

Utolsó albumuk címadó dalát, a XX. századi krónikást Zoltánnak ajánlották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában