Nem mindennapi látogató

2022.02.21. 11:06

Keselyűt fedeztek fel Körmend határában - fotók

Nem mindennapi látogatója van közel egy hete a város határának. Fakó keselyű (Gyps fulvus) tanyázik a környéken. Először az egyik telephely dolgozója fotózta le a különleges jövevényt, aki láthatan jól érzi magát a Rába völgyében. Hamarosan több madarásznak is sikerült szemügyre venni a hazánkban csak ritka kóborlóként jegyzett fokozottan védett madarat.

Gyöngyössy Péter

Íme a Körmend határában feltűnt vendég

Fotó: Borbás Katalin

Valaha az alföldi légtér természetes tartozékai voltak a legelők fölött köröző fakó keselyűk. Bár  Közép-Ázsiától és India északi részétől kezdve a Közel-Keleten át át a Földközi-tenger medencéjéig számos helyen előfordul, Európában megritkult az állománya. A Pireneusi-félszigeten, a Balkánon és a Kárpátokban él. 

 

Forrás: VN/Borbás Katalin

Magyarországon ritka kóborló, a legközelebbi populáció a horvátországi Cres szigetén él. A fakókeselyű hatalmas termetű madár: szárnyfesztávolsága 240–280 centiméter között mozog, testhossza 95–105 centiméter.  A Körmendre tévedt keselyűhöz képest verébseregnek tűnt a szokatlan madarat röptében szidalmazó hollók és szürke varjak csapata.

Forrás: VN/Borbás Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában