Továbbra is várják sorstársaikat

2022.02.09. 17:30

Közösséget épít a Szervátültetettek Győr-Moson-Sopron és Vas Megyei Egyesülete - interjú

Tavaly nyáron jegyezték be a Szervátültetettek Győr-Moson-Sopron és Vas Megyei Egyesületét. Arról, hogy mi minden történt megalakulásuktól napjainkig, elnökükkel, Iker László Istvánnal és alelnökükkel, Bela Istvánnal beszélgettünk. Mindketten új szervvel élnek.

Tóth Kata

Iker László István és Bela István. Egyesületük az idén már rendezvényeket, túrahétvégét is szervez

Fotó: Szendi Péter

– Nagy lendülettel fogtunk bele az egyesület fejlesztésébe. A tízfős alapító taglétszám december végére harmincra nőtt. Az első rendezvény, ahol már önálló egyesületként vettünk részt, a szerv átültetettek Székesfehérváron augusztus végén megrendezett négynapos sport- és életmódtábora volt. Nagy öröm, hogy ott ketten is csatlakoztak, akik addig nem tudtak rólunk. Egyikük azóta a tollaslabda sportágban kopogtat a válogatott kapuján, Kovács Judit győri májtranszplantált pedig aktív a közösségi munkában, két hónapja az egyesületünk ügyvezetője. 

 

Két elnökhelyettesünk, Bela István (Vas) és Kopcsándi Stefánia (Győr-Moson-Sopron) folyamatosan fejlesztette honlapunkat. Facebook-oldalt indítottunk és bemutatkozó anyagot szerkesztettünk, amivel meg tudunk jelenni leendő támogatóinknál. Vasárnaponként rendszeresen járunk bowlingozni Szombathelyre a szövetségünk vidéki sportolást támogató pályázatán elnyert összegből. Decemberben Szolnokon egyesületünkből négyen részt vettek a szervátültetettek kvalifikációs bowlingversenyén, ahol egy arany-, két ezüst- és két bronzérmet szereztünk. Az őszi tízhetes Millió lépés az életért kihíváson is részt vettünk több csapattal.

 

 December 19-én találkoztunk először személyesen Szombathelyen, ahol szóba kerültek a tervek is – sorolták a vezetők. Összeállt az ez évi eseménynaptár is: versenyzőik részt vesznek a sportági kvalifikációs versenyeken úszásban, bow lingban, tollaslabdában, pe tanque-ban, tavasszal és őszszel a tollaslabda sportágban egyesületük rendezi az országos bajnokságot. Szeretnének népszerűsíteni más sportágakat és a testmozgás könnyebben művelhető fajtáit is. Június 18–19-én kétnapos hétvégi túrára készülnek Kőszegen, a Mohás vendégházból indulva és oda érkezve. Csatlakoznak sportversenyekhez és a szerv átültetettek és művesekezeltek oxfordi XI. Európa-bajnokságához is. 

 

– Fazekas Róbert Európabajnok szombathelyi diszkoszvető nemrég kapott új szívet, még a szervre várva megkeresett bennünket, hogy a transzplantáció után milyen lehetőségek vannak a sportolásra. Várja és várjuk mi is, hogy teljesen felépüljön, megerősödjön, s újra remek eredményeket érhessen el a sportban – immár a szervátültetettek között. Továbbra is várjuk Vas megyéből a sorstársak jelentkezését, és szeretnénk megnyerni orvosokat, egészségügyben dolgozókat a szervátültetettek edukáció jára, illetve támogató cégeket is, amelyeknek a társadalmi felelősségvállalás jegyében fontos lehet közösségünk felkarolása – hallottuk Iker Lászlótól, akinek nyolc éve májtranszplantációja volt.

 

 Bela István elnökhelyettes 2007-ben került az orvosok látókörébe. Egy jogosítványcsere kapcsán végzett laborvizsgálaton jöttek elő a rossz eredményei. Szerencséje volt, hogy dialízisre nem kellett járnia – nem élte át, amit a sorstársak 99 százaléka. Négy éve kapott új vesét, tavaly kezdett újra aktívan sportolni. – Az ember egy idő után felébred. Másként akartam élni, mint korábban: kevesebb stresszel és több fizikai aktivitással. Megértem, hogy a sorstársaim nehezen indulnak el a sport útján, de nagyon jóleső érzés egy-egy kihívást teljesíteni. Kis odafigyeléssel reális cél lehet, hogy naponta 10 ezer lépést megtegyünk. Ebben is segítünk elindulni egyesületi tagjainknak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában