Időjárás

2022.02.22. 07:00

Márciust idéző napok jönnek

Hétfőn egy gyorsan átvonuló hidegfront hozott néhány csepp csapadékot térségünkbe, de keddtől ismét a napsütésé lesz a főszerep. Éjszakánként azonban továbbra is fagypont alá süllyed a hőmérséklet.

VN

Tavaszt ígér a február

Forrás: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

A modelleken is jól lehetett látni, hogy hétfőn délelőtt a front miként vonult át Sopronból a Balaton felé jó egy óra alatt. Ehhez hasonló, gyorsan távozó légáramlásra számíthatunk pénteken is. Ahogy tegnap, várhatóan akkor sem hoz jelentős mennyiségű csapadékot – mondta el lapunknak Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat helyi észlelője.

 

 Hozzátette: addig azonban túlnyomóan napos idő ígérkezik felhőátvonulásokkal. Éjszakánként fagypont körüli értékeket mérhetünk, napközben a hét első felében 8-10, majd pénteken akár 12 Celsius-fokig is melegedhet a levegő. Szombaton még erős lesz a szél, vasárnap már csak 6-7 fokot mutatnak a hőmérők.

 

 A szakember úgy látja, jelentős változás már nem lesz az időjárást illetően ebben a hónapban, maradnak az átlaghoz képest melegebb, már-már márciust idéző napok. Részletezte: februárban mindössze 11 milliméternyi csapadék hullott térségünkben, ez még a fele sincs a szokásosnak. Folytatódott ugyanakkor a már tavaly is tapasztalt emelkedő tendencia a napfényes órák számában: már most több mint tíz órával haladtuk meg a sokéves – 105 óra – átlagot.

 

 A hónap átlaghőmérséklete jelenleg 4,4 Celsius-fok Szombathelyen, Pétervári Tibor azt mondja, regisztrált már ennél hűvösebb márciusokat is. A frontra érzékenyeknél a görcsös panaszok fokozódnak, a sztrók kialakulásának kockázata is növekedhet, a krónikus betegségek tünetei is felerősödhetnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában