Szétszedték és újra összerakták

2022.02.02. 10:00

Megújulnak a Pityerszeri Szabadtéri Népi Műemlékegyüttes épületei Szalafőn

Többéves folyamat eredményeként teljesen megújulnak a Pityerszeri Szabadtéri Népi Műemlékegyüttes épületei. Tavaly elsőként a Visontayház újult meg. A nyár elején lebontották, szétszedték, elszállították, de ősz végére újraépítették. A tervek készen vannak a folytatáshoz.

Gyöngyössy Péter

A szalafői Pityerszer házai eredetileg is itt álltak

Forrás: Fotó: Szendi Péter

A Pityerszeri Szabadtéri Népi Műemlékegyüttes az ország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja. A hely varázsát és értékét az adja, hogy a boronafalas, zsúptetős házak itt álltak eredetileg is. A hetvenes években még laktak bennük. Ezeket a fából, sárból, szalmából készült épületeket úgy gondozták a tulajdonosaik, mintha élőlények lettek volna. Ügyeltek rá, hogy be ne ázzanak, ha valami tönkrement, kicserélték. Az épületegyüttes fenntartója az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság. Tavaly szakértői vizsgálatok alapján úgy döntöttek, hogy eljött az ideje a teljes felújításnak. Elsőként a Visontay-ház került sorra.

 

 Aki májusban járt utoljára a Pityerszeren, szinte semmilyen változást nem vesz észre. Pedig a lugasos házat a nyáron teljesen lebontották, szétszedték és elszállították. Minden alkatrészt átvizsgáltak, ha kellett, kicseréltek. Az ősz óta újra eredeti helyén, de már biztos alapokon, friss zsúppal fedve áll a Visontay-ház. Dr. Németh Csaba általános igazgatóhelyettes elmondta: a tavaszi nyitáskor újra megszokott formájában, de stabil és biztonságos műszaki állapotban fogadhatja a látogatókat. 

 

A felújítási munkálatok a kerített házzal folytatódnának. Készen vannak a tervek, rendelkezésre állnak az engedélyek. A megvalósításhoz nettó 101 millió forintra lenne szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában