Orgonaavató ünnepség

2022.02.28. 20:00

Nemcsak temploma, koncertterme is lett Dozmatnak - fotók

Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar népdalénekes, előadóművész hangja is felcsendült a vasárnap reggeli szentmisén. Ezzel hivatalosan is átadták a templom kormányzati támogatással megújított orgonáját.

Cseh-Egyed Bernadett

Fekete Péter államtitkár az orgonaavató ünnepségen

Forrás: Cseh Gábor

A mai naptól nemcsak temploma, koncertterme is van Dozmatnak – mondta köszöntőbeszédében Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője, miután Haller László plébános megszentelte a megújult orgonát. Ismertette, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár hívta fel az egyházközség figyelmét az orgonafelújítási pályázat lehetőségére, amelynek köszönhetően számos helyen modernizálták az orgonákat a környéken. A dozmati hangszernek mintegy 450 sípja van, felújítását Csidi Balázs érdi orgonaépítő végezte, a többi közt elektromos kapcsolatot alakított ki a billentyűk és sípok, illetve a regiszterkapcsolók és hangszínek között. A kormány mintegy kétmillió forinttal támogatta a fejlesztést. 

 

Fekete Péter beszédében úgy fogalmazott: – A templomainkban lakik a hangszerek királynője, az orgona. Az orgona méltóságteljes hangjával megnyugtatást ad a léleknek, ünnepet varázsol a mindennapjainkból, és szakrális élménnyé emeli a hangjegyeket. Épp úgy, mint Sebestyén Márta népdalénekes imának, fohásznak beillő előadása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában