Politika

2022.02.02. 18:36

Önkormányzati választások lesznek ősszel Burgenlandban

Október 2-án polgármestereket és önkormányzati képviselőket választanak Burgenland 171 településén. A szavazás lebonyolításának szabályai némileg változtak az 5 évvel ezelőttihez képest, szervező és szavazó is számos könnyítéssel találkozhat majd.

vaol.hu

Forrás: magyarok.orf.at

A helyhatósági választások fő napja október 2. lesz, de ahogy a korábbiakban már megszokhattuk, már előbb is voksolhat az, aki vasárnap nem tudja felkeresni a szavazóköröket. Az előrehozott szavazások napja szeptember 23. péntek. Azokon a településeken, ahol elsőre nem hoz egyértelmű eredményt a szavazás, három héttel később, október 23-án rendezik a második fordulót - írja a magyarok.orf.at oldal. 

 

Az idei az első szavazás, amelyet a burgenlandi tartományi parlament által elfogadott új választási szabályok szerint rendeznek. Ezek több teret engednek a demokráciának és a digitalizációnak. Az új rendszerben felértékelődnek a pártlisták tagjaira leadott előnyszavazatok, és számos könnyítés is érvényesül majd, például a levélszavazás során.

 

A szavazást szervező települések több ügyet intézhetnek el digitálisan, a szabályzat pedig azt is rögzíti, hogy mindenhol nyitni kell legalább egy akadálymentesített szavazókört. A helyi választási bizottságok tagjai mostantól költségtérítésre is számíthatnak.

 

Alsó-Ausztriában nemrégiben megszűnt a szavazójoga azoknak, akik nem állandó lakosai a tartománynak. Burgenlandban viszont továbbra is bárki szavazhat, akinek bejelentett lakóhelye a tartományban van. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában