Ott voltunk a helyszínen

2022.02.04. 18:08

Pálinka folyik a szökőkútból a győrvári gasztrofesztiválon - fotók

Tóth Kata

Fotó: © Unger Tamás

Elkezdődött Győrváron a IX. Vas Megyei Gasztronómiai Fesztivál és Böllérverseny. Ma délelőtt a gyerekeket várták a rendezvénytérre: a vidéki disznóvágások hangulatába kóstolhattak bele.  

 

Ha már ott jártunk, kíváncsiak voltunk, működik-e már a híres pálinkaszökőkút. Jelentjük, igen! Sőt, nem is csak egy, hanem mindjárt kettő: kétszáz liter körte- és almapálinkával töltve, csak alá kell tartani a kupicát a kóstolóért – szigorúan felnőtteknek! 

 

A szombathelyi Bolyaiból dr. Horváth Katalin és dr. Füzesi István pedagógusok 28 hetedikes kisgimnazistát kísértek el, akik láthatták, hogy a zsigerelés után hogyan bontanak szét egy sertést, megtudták, mi a különbség csülök és oldalas között, megkóstolhatták a sertés bőrkéjét, ettek resztelt májat, kolbászt, tepertőkrémet lila hagymával és langallót. A kondérban belsőségek, tüdő, szív, vese főttek, az is kiderült számukra, hogy ezekből hurka és disznósajt készül. A disznótoros ízelítő után dallal, versekkel léptek fel. 

Fukszberger Imréné kezében a mágnestábla: a csehimindszenti gyerekek rakják rá a disznó alkotórészeit 

Forrás: Unger Tamás

A csehimindszenti iskola kétszer elnyerte már az Élménysuli címet, éltetik a hagyományt – nagy kedvvel vettek részt a kisdiákok és a tanárok is a fesztivál első napján. Fukszberger Imréné Magdi óvónő arról mesélt a kisiskolásoknak, hogyan zajlottak a nagyszüleinél a disznóvágások, utána mágnestáblákon papírmalacokat szedtek darabokra majd raktak össze a gyerekek. László Jánosné igazgató elmondta, bélfújó versenyt is terveztek a vállalkozó szellemű csapatoknak. Varga Jenő a színpadon varázsolt farsangi hangulatot. Az ifjak közül többen jelmezben jártak-keltek a rendezvénytéren. És, jelentjük: már üzemel a híres pálinkaszökőkút, szigorúan felnőtteknek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában