A magyar domonkosok múltja

2022.02.01. 13:00

Riportfilm készült a domonkosokról - A rend életében fontosak a vasi helyszínek

Dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész, a Vasvári Helytörténeti Múzeum igazgatója a szakértője annak a történelmi riportfilmnek, amelyet Élő Szó – A magyar domonkosok 800 éve címmel mutattak be a napokban Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Merklin Tímea

Dr. Zágorhidi Czigány Balázs a domonkosok 800. jubileumára kiadott könyvével F

Forrás: VN-archív/Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

A filmnek Szombathelyen is lesz bemutatója, mert érinti a domonkos rendtörténeti szempontból kiemelt vasi helyszíneket: Vasvárt, ahol a legrégebbi domonkos kolostor van, Szombathelyt, ahol az első újkori rendház létrejött 1638-ban és Kőszeget, ahol a domonkos nővérek működtetni kezdték első rendházukat és iskolájukat. 

 

A film védnökségét dr. Székely János megyés püspök vállalta, mert várja vissza a domonkosokat Szombathelyre, remélhetőleg részt vesz majd az itteni filmbemutatón – tudtuk meg dr. Zágorhidi Czigány Balázstól, aki múzeumigazgatóként vezeti a vasvári kolostorban létrehozott egyházi gyűjteményt is, amely az egész ország területéről gyűjti a magyar domonkosok múltjához kapcsolódó történeti emlékeket, dokumentumokat és műtárgyakat. A gyűjtött anyagot helyben, vagyis Vasváron dolgozzák fel. 

 

A Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény ma már egy országosan ismert intézmény, gazdag könyvtári, levéltári és muzeális anyaggal rendelkezik. Tavaly, a domonkos rend kettős jubileumán – megemlékeztek a rendalapító halálának és a magyar rendtartomány alapításának 800. évfordulójáról – könyv is készült, amelyet dr. Zágorhidi Czigány Balázs írt, és ő állította össze a most bemutatott történelmi riportfilm szerkezetét is. Kőrösiné dr. Merkl Hildával, a Világi Domonkos Közösség elöljárójával dolgozott együtt, aki a film dramaturgja volt; a rendezője pedig Barlay Tamás, az MTVA vallási műsorainak szerkesztője. 

 

A 2021. november 11-én a szombathelyi püspökvárban tartott ünnepség a domonkos emlékév zárórendezvénye volt, ahol szó esett a jubileumi könyvről, aminek később lesz majd önálló bemutatója is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában