A baleset megelőzhető

2022.02.15. 11:40

Szén-monoxid-mérgezésben halt meg egy ember Csöngén

Kedden reggel fél kilenckor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint a Vas megyei Csöngén, egy ember nem ad magáról életjelet. A bejelentő elmondta, hogy a Zrínyi Miklós utcai ház ablakán át észrevette, hogy a szomszédja az ágyon fekszik és semmire sem reagál.

vaol.hu

Illusztráció!

Forrás: VN-archív

Öt sárvári tűzoltó egy járművel vonult a helyszínre, ahol légzőkészülékben behatoltak a családi házba, az ágyon fekvő emberen azonban már nem lehetett segíteni. A tűzoltók magas szén-monoxid-koncentrációt mértek a szobában. A mérgező gáz azért jött létre, mert egy nyílt lánggal működő fűtőeszköz, egy sziesztakályha működött a hálószobában, az ajtók, ablakok pedig be voltak csukva.

 

A rendkívül mérgező szén-monoxid akkor jön létre, ha a fűtés, vagy a vízmelegítő lángja nem kap elég levegőt - közölte portálunkkal az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

 

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében:

 

1.      ha bármi nyílt lánggal működik az otthonunkban, célszerű gondoskodni az állandó, automatikus szellőzésről, nem elég néha kinyitni az ablakot;

2.      évente egyszer ajánlott ellenőriztetni, tisztítatni a nyílt lánggal működő eszközeinket;

3.      érdemes beszerezni otthonra egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt, mert sem az emberek, sem a háziállatok nem érzik ezt a gázt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában