Múltidéző

2022.02.12. 20:00

Szombathely főtere 40 évvel ezelőtt közlekedési csomópont volt, népszerűek is lettek a fogadói

Szombathely főtere az 1980-as évek közepéig nem csupán a városmagot jelentette, hanem közlekedési csomópontot is. Társaskocsik, bérkocsik, automobilok, a helyi villamos-, majd később buszjáratok számára is megállóhelyként szolgált. Ennek fényében nem csoda, hogy a XIX–XX. században vállalkozó kedvű vendéglősök a városnak ezt a pontját választották szállójuk, illetve éttermük helyéül.

Kelemen Attila

Ezen a csaknem hetven éve készült fotón szemben az egykori bérpalota, balra a volt Hungária épülete

Fotó: Fortepan/Bojár Sándor

Zöldfa, majd Hungária 

 

Ugyan az épület még ma is áll, ám teljesen más funkciót tölt be a Fő tér 15. szám alatt. A barokk épület eleinte a Zöldfa vendéglőnek, majd a Hungária szállónak adott helyet. 1865- ben innen indult útjára az első omnibusz, amely a vasútállomásig szállította az utasokat. 1892-ben vette fel a Hungária nevet, mely nemcsak szállóként, hanem kávéházként, majd büféként írta be magát az ide látogatók emlékezetébe. De nemcsak az átutazók, hanem a szombathelyiek körében is népszerű hely volt, mivel a pincehelyiségében fűthető tekepálya és szalonlövölde is működött a legnagyobb komforttal. 

 

Városházi étterem 

 

Az egykori Hungária épületével sarkosan átellenben ma a város első bérpalotájának épületét láthatjuk a Fő tér 16. szám alatt. Ám mielőtt felhúzták volna ezt a háromemeletes, a térnek sajátos jelleget adó bérházat, a helyén az egykori városháza és Városházi vendéglő állt. A vendéglő megnyitásáról a Vasmegyei Lapok adott hírt hirdetés formájában. Előbb a szállodát adták át 1884. július 27-én „Szálloda Szombathely városához” névvel. Marcsány Márton vendéglős augusztus elején aztán már azért kereste fel a lapot, hogy az éttermének átadásáról jelentessen meg hirdetést. Mivel a társaskocsik indulóhelye innen is csak egy kőhajításnyira volt, nem feledték el megemlíteni, hogy minden induló és érkező vonathoz tudnak „biztosítani” csatlakozást. Az utazóközönség minden kényelméhez berendezve nyitották meg a helyet az alábbi jeligével: jó étkeket és tiszta bort a vendégeknek! 

 

Szarvas, majd később Sabaria 

 

A főtér keleti részén Szarvas néven működött egy fogadó az 1800-as évek első felében. A földszint két borozót, három vendéglőt, három szobát és egy 300 akós pincét foglalt magában. Az emeleten egy táncterem, öt szoba, két biliárd szoba, három kávézóhelyiség állt a vendégek rendelkezésére. Az istállóépületét 36 lóra méretezték. 1873-ban új tulajdonosa lett Hainzmann János személyében, aki átalakíttatta. A már Sabaria néven jegyzett szálló elől omnibuszt járattak a pályaudvarhoz. A helyi közélet egyik színtere lett: báloknak, jótékonysági esteknek, hangversenyeknek adott helyszínt. 

 

A XX. század elején Herczeg Ferenc, majd Schmall Gyula volt a bérlője. Ekkor bővítették ki a nagytermét, téli-nyári kertet is kapott. Az európai hírnévre szert tevő szálló sorsát csaknem két évtizedre előbb az 1944–1945. évi bombázások pecsételték meg, majd szovjet tiszti klubként használták. 1963-ban kapta vissza régi funkcióját, már Pannónia étterem néven. A hatvanas-hetvenes években többnyire presszók, kávéházak, cukrászdák nyíltak Szombathely főterén. (Mint például a Nefelejcs presszó a Hungária helyén.) A Pannónia mellett igencsak hiányzott egy másik ízlésesen kialakított modern vendéglátóhely a térről. 

 

Vénusz 

 

1979. április 4-én a Vas Népe arról adott hírt, hogy Vénusz néven gyorskiszolgáló ételbár nyílt az időközben Köztársaság térre átnevezett téren. A vendégek különböző grill- és roston sült ételek közül válogathattak, de találtak az étlapon süteményeket is. A 33 ülőhellyel rendelkező üzletben naponta három-négy százan ebédelhettek a gyors kiszolgálás eredményeként. A modern berendezések lehetővé tették, hogy perceken belül friss ételeket szolgáljanak fel a betérők számára. Az egykori ruházati boltból átalakított ételbár később étteremként ment tovább – az átmenő forgalom megszüntetését követően – a téren kialakított terasszal kibővítve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában