Ilyen volt

2022.02.05. 20:36

Vajdahunyad lett az idei böllérfesztivál győztese, a legjobb böllért Gersekarát adta

A IX. Vas Megyei Gasztronómiai Fesztivál és Böllérverseny ünnepélyes megnyitóján Kaczor Zsolt Mihály, Győrvár polgármestere köszöntötte a megjelenteket a házigazda település nevében. Ez volt az eddigi legnagyobb rendezvény, amelynek végén Vajdahunyad csapata örülhetett. A második Oszkó, a harmadik Nemeskeresztúr lett.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

- Eddig ez a legnagyobb rendezvényünk, hiszen több, mint harminc csapat jött el, eddig a maximális csapatlétszám huszonöt volt. A résztvevők közül tíz csapat érkezett a határon túlról, akiknek még nagyobb előkészületet jelentett a böllérverseny, ezért megérdemlik a tapsot és nagyon köszönjük nekik, hogy itt vannak velünk - hangsúlyozta a polgármester.

 

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke megnyitójában megköszönte a támogatást és a munkát V. Németh Zsolt országgyűlési képviselőnek, a Millenium Polgári Egyesületnek, valamint Marton Ferenc alelnöknek és csapatának. 

 

- Két év kihagyás után, a tavalyi csonka őszi böllérfesztivált követően újra teljes fényében tündököl a rendezvény. Külön köszönöm Kaczor Zsolt Mihálynak és minden kollégának, aki a program sikerességéhez hozzájárult. Ennyi embert, ennyi vendéget még soha nem láttunk ezen a rendezvényen.

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő így fogalmazott: - Minden évszaknak megvan a szépsége. A téli időszak egyik hagyománya a disznóvágás. Ez egy ősi családi szokás Magyarországon, amely a paraszti világgal együtt kezdett kikopni. De az igény, hogy megéljük ennek a rituáléját, megmaradt. Győrvárra közösségek jönnek el, akik a hagyományokat ápolják és éltetik - mondta a képviselő.

 

Forrás: © Szendi Péter

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő a határon túli magyarok nevében osztotta meg gondolatait. Kiemelte, hogy Vas megyével példaértékű barátságot ápolnak az elszakadt nemzetrészek lakói. 

 

- Örülünk annak, hogy itt lehetünk, hogy megmutathatjuk, hogy mi egy kicsit másként csináljuk a disznótorost. De az igazi tapasztalat mégiscsak az, hogy mindannyian összetartozunk és mind ugyanazt a hagyományt műveljük. És ha már szóba került az összetartozás és a szolidaritás, el kell mondani,hogy ez a rendezvény kitűnően példázza a nemzeti összetartozást, amit mi nagyon fontosnak tartunk, ezért jövünk el a szórványból, hogy ebben az érzésben megerősödjünk - emelte ki Winkler Gyula. Borboly Csaba, Hargita megye elnöke hozzátette, bízik abban, hogy Székelyföld és Vas megye kapcsolata továbbra is erősödik.

 

Az ünnepi beszédek után a Magyar Pálinka Lovagrend tagjai átadták az okleveleket az Országos Pálinkaverseny díjazottjainak. V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő vadkörte párlata arany minősítést, korminja, irsai olivérje, fürtös meggye ezüst, noha párlata bronz minősítést kapott. Összesen több, mint 100 minősítést osztottak ki. 

 

Ezután fellépett a Kármentő Népzenei Együttes, majd a Szarvaskendi Zöld Küllő Egyesület közreműködésével rönkhúzást és bolondlakodalmat tartottak.  

 

Forrás: © Szendi Péter

A böllérfesztivál húsadonyányát V. Németh Zsolt képviselő adta át dr.Székely János megyéspüspöknek. A jótékonysági akció kedvezményezettjei rászoruló családok lesznek, nekik a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász osztja szét az adományt. 

 

Az idei - minden eddiginél nagyobb - böllérverseny első díját Vajdahunyad nyerte, második lett Oszkó, a harmadik Nemeskeresztúr. A közönségdíjat Egyházashetye kapta, a zsűri különdíját pedig Óbecse. A legjobb böllért Gersekarát adta Azanger János személyében.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában