Kiállítás

2022.02.24. 14:00

„Vízfestészet” most ecsettel és kamerával - Szépség és nosztalgia a kőszegi Lovagteremben

Az osztrák Evelyn Resch-nek és a francia származású, Ausztriában élő Christin Breuil Palának nyílt közös tárlata kedden a Jurisics-vár Lovagtermében a Kőszegi Művészeti Egyesület szervezésében. Hogyan kötődnek a vízhez – alkotásaik erről vallanak.

Tóth Kata

Gerhard Krutzler, Christin Breuil Pala, Evelyn Resch és Oroszné Kupi Teréz a megnyitón

Fotó: © Unger Tamás

 Alvó vizek, Áramló uszadékfák, Mocsári macskagyökér, A szitakötő, Vízfolyások – néhány Christin Breuil Pala képeinek címei közül. Az alkotások az impresszionista festészetet idézik, a festő művészetét a szépség és a nosztalgia vezeti – az utóbbi franciaországi gyermekkorából táplálkozik. Evelyn Resch pedig az örökmozgó városi, máskor a szemlélődő vidéki ember – ő kamerával „festi meg” a vizet. Mielőtt a két művészt bemutatta, Gerhard Krutzler, az egyesület alelnöke értékes kincsünk, a víz élettani jelentőségét taglalta: a földi élet elképzelhetetlen nélküle, a csobogó patak, a zuhogó tavaszi ár, a hajnali harmat, a gleccserek, a könny és az eső is a víz különböző formái. 

 

A mitológia, a mesék, az irodalom, hitünk része is a víz. Aztán más szempontból közelített: a vízben tükörképünket láthatjuk, ilyen módon az önismeret eszköze. Evelyn Resch-ről kiderült, hogy született bécsi – szereti városát és második hazáját, Dél-Burgenlandot. 2016 óta egyre intenzívebben fotózik. A fényképezés számára a „látás iskolája”, amikor fotótémát választ, egyformán izgalmasnak találja az emberek közti interakciót, de a tájak és tárgyak kontemplatív megközelítését is. 

 

Christin Breuil Pala francia, ő a csodálatos Île-de-France régióban nőtt fel. Művészeti tanulmányait Párizsban az Alkalmazott Művészetek Főiskoláján végezte. Képeit vasvörösvári (Rotenturm an der Pinka) műhelyében készíti. Fiatal énjét az irodalom inspirálta, azóta a természet „súg fülébe” újabb és újabb színkalandokat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában