Megemlékezés

2022.03.28. 07:00

A Szent Korona nyomában jártak Kőszegen

A koronázási jelvények kőszegi őrzésének témája köré szervezett vasárnap egész délutános programot a Kőszegi Polgári Kaszinó. Államiságunk legfőbb jelképe Kőszegen lépte át az államhatárt 33 éves száműzetése előtt 1945. március 27-ről 28-ra virradó éjszaka.

Tóth Kata

Dr. Pálffy Géza és Csiki István helyezett el koszorút a Koronaőrző bunker falán

Forrás: Szendi Péter

 A Szent Korona kőszegi állomásain Csiki István történész kalauzolta az érdeklődőket. A felújított Koronaőrző bunkert 2020 augusztusában adták át, azóta először nyitott ki a nagyközönségnek – ott Schlögl Krisztián tárlatvezetéseihez lehetett csatlakozni. A Szent Korona Parkot, a bunker fölötti területet dr. Pálffy Géza történész, a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője mutatta be. 

 

Beszédében áttekintette, minek köszönheti koronánk – a legfontosabb magyar felségjelvény, páratlan kincs, különleges ereklye és a magyarság legkiemelkedőbb jelképe – rendkívüli jelentőségét. Básthy Béla polgármester arra emlékeztetett: ugyanabban a hónapban tartózkodott – volt menekülőben – Kőszegen a Szent Korona, amikor a téglagyárban munkaszolgálatosok dolgoztak embertelen körülmények között. Amikor elhagyta Kőszeget, Magyarországon nem mentek jól a dolgok, mondta. Száműzetésének időszakában a magyarság organikus múltjától való elszakításának kísérlete zajlott. 

 

Filmvetítés zárta a napot: A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című dokumentumfilmet láthatták a nézők a Lovagteremben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában