Megemlékezés

2022.03.28. 11:00

Aki legyőzve győzött - Mindszenty József világítótoronyként áll előttünk - fotók

A 130 éve született Mindszenty Józsefre, mártírsorsú bíborosára emlékezett a Szombathelyi Egyházmegye. A szombati emléknapon dr. Pápai Lajos nyugalmazott győri megyés püspök celebrálta az ünnepi szentmisét a székesegyházban.

Tóth Kata

Dr. Pápai Lajos nyugalmazott győri megyés püspök celebrálta az ünnepi szentmisét

Forrás: Szendi Péter

 Lelki ráhangolódással kezdődött a szentmise, amelynek során archív kép- és hangfelvételekkel idézték fel a bíboros alakját. Szentbeszédében Pápai Lajos emlékeztetett: Mindszenty egész életében fel akarta rázni az egyházat, és ez a ma feladata is. Arról, hogy mit kell tennünk, hogy a 21. század magyar egyháza felébredjen, úgy fogalmazott: meg kell újulni hitünkben, az életünk pedig csak úgy maradhat meg, ha kősziklára építkezünk, melyben a szikla maga Krisztus és az egyház. 

 

– A Krisztus melletti tanúságtételhez két dolog kell. Az egyik a szentlélek kegyelme, a másik, ha nem zárjuk be a lelkünket a kegyelem előtt. Nem nosztalgia kell, hanem bátor jövőbe tekintés. A kereszténység nem templomi ellágyulás, hanem Krisztustól kapott új élet és küldetés – mondta. Az egyház prófétai küldetése kapcsán emlékeztetett: Mindszenty elítélte a nyilas rezsim tetteit, a kommunista diktatúra idején fellépett a kitelepítések ellen, a szerzetesrendek védelmében. A hívekhez szólva annak adott hangot: nem veszíthetik el reménységüket. 

 

– Kincs birtokában vagyunk: ez az evangélium, Jézus jelenléte köztünk és bennünk. Mindszentyről azt mondta: világítótoronyként áll előttünk. Legyőzve győzött, mint az első mártír, Jézus Krisztus. A szentmisén a bíboros boldoggá avatásáért is imádkoztak. Délután az Anyácska című színdarabot mutatták be az MMIK-ban. Az előadás Mindszenty József Az Édesanya című könyvének feldolgozásából készült – ez zárta a zarándoknapot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában