3 év 10 hónap börtön

2022.03.29. 15:05

Egy vadidegen fiút zsarolt a különös visszaeső vádlott férfi Vas megyében

A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen a más ügyben szabadságvesztését töltő, különös visszaeső vádlottat 1 rendbeli folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntette és más bűncselekmények miatt halmazati büntetésül 3 év 10 hónap börtönre ítélte azzal, hogy nem bocsátható feltételes szabadságra. Kötelezte továbbá 355.000 forint kártérítés és 247.646 forint bűnügyi költség megfizetésére.

Szombathelyi Törvényszék

Illusztráció!

Forrás: VN-archív

A tényállás szerint a vádlott 2020 november elején 10.000 forintot kért kölcsön egy sértettől, valamint azt ígérte neki, hogy ismer befolyásos embereket és segít neki egy önkormányzati lakáshoz jutni. Néhány nap múlva a vádlott már 20.000 forintot kért kölcsön a sértettől, majd később újra 20.000 forintot, de ezt már nem kapta meg. A vádlott 2021-ben többször, különböző okokra -így például gyógyszer kiváltásra, leukémiára- hivatkozva kért kölcsön és ejtett tévedésbe sértetteket úgy, hogy eleve nem állt szándékában a pénzt visszafizetni. A vádlott csalási cselekményeit rendszeres haszonszerzésre törekedve, üzletszerűen követte el.

 

A vádlott – más néven bemutatkozva – 2020. december 2-án Szombathelyen, az Ady téri autóbuszállomáson azzal fenyegette meg a számára ismeretlen 18 éves sértettet, hogy amennyiben a sértett nem ad át neki 100.000 forintot, akkor a „családjának baja esik”. A vádlott másnap délelőtt az autóbuszállomáson azt mondta a sértettnek, hogy „látod az embereimet”, és a vádlott intett két magas és erős testalkatú ismeretlen társának, akik ekkor megindultak a sértett felé, majd a vádlott ismét intett ismeretlen társainak, amire azok megálltak. A fenyegetések hatására a sértett egy közeli bankautomatából 50.000 forint készpénzt vett fel, amelyet átadott a vádlottnak. A vádlott aznap délután ugyanott azzal fenyegette meg újra a sértettet, hogy amennyiben a sértett nem ad neki további 50.000 forintot, akkor „házhoz mennek a szüleihez”. A fenyegetés hatására a sértett a közeli bankautomatából ismét 50.000 forint készpénzt vett fel, amelyet átadott a vádlottnak. 

 

A vádlott 2020. december 4.-2021. január 18. között a sértettet telefonon többször megfenyegette azzal, hogy amennyiben a sértett nem ad neki pénzt, akkor „házhoz mennek az ismerőseivel és beszélnek a szüleivel”, valamint több fenyegető SMS üzenetet (pl: „holnap mennek a munkahelyedre”, „holnap keresni fognak az enyingiek”) is küldött a sértettnek. A fenyegetések hatására a sértett 2021. január 14-én és 2021. január 18-án egy bankautomatából 50.000-50.000 forint készpénzt vett fel, amelyet átadott a vádlottnak. Ezt követően a vádlott 2021. január 27-ig telefonon és SMS üzenetekben is többször azzal fenyegette meg a sértettet, hogy amennyiben a sértett nem ad neki pénzt, akkor „megkeresik és k… világ lesz”, azonban a sértett nem adott át több pénzt a vádlottnak. 

Az ítélet jogerős - közölte a Szombathelyi Törvényszék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában