A békéért is imádkoztak

2022.03.18. 07:00

Felavatták az új ravatalozót Jákon

Új ravatalozót avattak Jákon. A Magyar falu program harmincmillió forintos támogatásának köszönhetően készült el a beruházás. Az egybegyűltek a templomtól fáklyákkal a kezükben vonultak a temetőbe, ahol V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszteri biztos mondott beszédet.

Gyöngyössy Péter

V. Németh Zsolt mondott beszédet az új ravatalozónál

Forrás: Szendi Péter

– Ideje van a születésnek és ideje van a meghalásnak. Ideje van a romlásnak és ideje van az építésnek, ideje van a sírásnak és ideje van a nevetésnek – idézte az ismert mondatokat V. Németh Zsolt a Prédikátorok könyvéből. – Vannak hangulatok, érzések, melyekben szívesen elidőzik, tobzódik a lélek. Ilyen az öröm, a boldogság, a büszkeség – folytatta avatóbeszédét a képviselő. 

 

– Vannak olyan érzések, hangulatok, melyeket nem annyira kedvelünk, mégis szükségesek. Ilyen a bánat, a gyász, a részvét, a kegyelet. Ezek azért kellenek, hogy teljes maradjon a lelkünk. Majd Széchenyit idézte, aki azt mondta, ha akarod tudni, mennyire becsüli meg egy nép az őseit, a történelmét, akkor nézd meg a temetőit. A jáki temetőt meg lehetett nézni évekkel ezelőtt is, látjuk, hogy megbecsülik a halottaik emlékét a jákiak. Ennek a megbecsültségnek egy híja volt. A régi, roskatag ravatalozó, mely nem volt a település dicsőségére. A képviselő gratulált, hogy rekordidő alatt és kiváló minőségben valósították meg a beruházást. – Akik járnak a temetőben, azok látják, megvan a szívemben a felismerés, hogy a temető fontos hely – kezdte dr. Tóth Ernő polgármester a beszédét.

 

 – Ide járunk gondozni, ápolni elhunyt szeretteinknek az emlékét. Ez az a fizikai hely, ahol a gyökereink mélyen beleívódnak, belekapaszkodnak az anyaföldbe – hangsúlyozta. Az elmúlt két évben jelentős figyelmet kapott a temető. Rendezték a környezetet, bozótot irtottak, kivágták a veszélyes fákat, és kőlépcső is épült a csaknem 300 éves temetői kápolnához. Az új ravatalozót Zakó Jenő plébános áldotta meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában