Történelmi fordulóponton vagyunk

2022.03.26. 07:00

Fórum jeles közéleti szereplők részvételével Szombathelyen - A velünk élő múlt ad példát a jelennek

Velünk élő múlt II. Nemzedékek nyomában címmel tartottak fórumot a Haladás Sportkomplexumban dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, parlamenti alelnök, Szabó István tábornok, honvédelmi államtitkár, prof. dr. Szakály Sándor történész és Bayer Zsolt publicista részvételével.

Merklin Tímea

Magyarország semmilyen módon nem sodródhat bele a háborúba – hangsúlyozta a fórumon dr. Hende Csaba

Forrás: Cseh Gábor

A csütörtöki fórumot a Klapka György Lovas Polgárőr Egyesület szervezte, amiért dr. Hende Csaba köszönetet mondott Sátory Károly huszárkapitánynak. A képviselő kifejtette: történelmi fordulóponton vagyunk, NATO-csúcs van, és az EU tanácsülésén rendkívüli módon Joe Biden amerikai elnök is részt vesz. 

 

– A legveszélyesebb, a háború eszkalációját jelentő javaslatokat a NATO-csúcs elutasította: nem lesz légtérzár, és nem küldünk békefenntartó csapatokat Ukrajnába – tájékoztatta a közönséget dr. Hende Csaba. – A NATO minden idők egyik legsikeresebb védelmi szövetsége, a megállapodás V. cikkelye kimondja, hogy ha valamely tagállamot egy külső erő megtámadja, az olyan, mintha az egész NATO-t támadta volna meg. Ez olyan erős garancia, amire még nem volt példa a történelemben. Katonai biztonságra, tapasztalati bölcsességre van szükség, az ellenzéki megfontolatlanságoknak, öszszevissza beszédnek nincs helye. Magyarország semmilyen módon nem sodródhat bele a háborúba – mondta. 

 

Szabó István honvédelmi államtitkár a beszédét Trianontól indította: akkor is nagy probléma volt a nemzeti egység hiánya, mint ma. – A kormány az utóbbi 12 évben sokat tett azért, hogy megerősítse Magyarországot, elindította a Zrínyi honvédelmi és haderőfejlesztési programot, amelyet az ellenzék nem támogatott. Igazán nem derült ki, hogy miért nem, valószínűleg csak az volt az ok, hogy az előterjesztést a kormányoldal vitte be – idézte fel az államtitkár. – Pedig nemzeti közmegegyezésnek minimum lenni kell, a honvédelem nemzeti ügy, sorskérdés. Az egyre romló biztonságpolitikai tendenciák között Magyarországnak nagyon kell figyelni. Bölcs és higgadt vezetésre van szükség. A honvédségnek képesnek kell lenni az ország védelmére, hiszen a képességeinket tudjuk beajánlani a NATO-ba, amely ezt tudja támogatni.

 

Prof. dr. Szakály Sándor történész, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója előadásában szintén Trianont fókuszba állítva arról beszélt, hogy egy új haderő felállításával miként lehet kitörni a szorításból. A legnehezebb helyzetből is ki lehet jönni összefogással, ha vannak közös célok, melyekért félre lehet tenni a különbözőségeket. 1920 után egy lenullázott haderőt kellett újraszervezni, ami képes Európa közepén ezt a kis országot megtartani. Miután szétesett a Monarchia és a közös haderő, új állam jött létre. 

 

Magyarország ennek a szétesésnek köszönhette az önállóságát, függetlenségét. Elveszítettük a háborút, területeink kétharmad részét, a magyar nemzetiségű lakosság egyharmadát, ezután kellett összefogni, hogy a nemzet önmagát képes legyen megvédeni szellemileg, és ha a szükség úgy hozza, katonailag is. A semmiből kellett felépíteni a honvédséget, húszéves folyamat volt, amire lett megfelelő katonai ereje. A különböző politikai beállítottságú, vallású, társadalmi helyzetű emberek úgy látták, hogy ami Magyarországgal történt, az elfogadhatatlan, és mindent meg kell tenni a megerősítése érdekében. Ez volt az egyetlen pozitív üzenete Trianonnak: összekovácsolta a nemzetet. 

 

Bayer Zsolt publicista a nemzet történelmi emlékezetét alapvetően meghatározó néplélekről beszélt, amelyet Kölcsey Himnusza vagy Ady A magyar Messiások című verse is megmutat. De: itt az idő, hogy gyökeresen másként gondoljunk magunkra, ez a jövő záloga. – Minket nem pusztított el sem a tatár, sem a török, sem az orosz, sem Trianon, életre vagyunk ítélve. Ha ezt ki tudjuk mondani, sokkal könnyebb lesz az igazodási pontokat és a jövőnk lehetőségeit is megtalálni – fogalmazott a publicista, hozzátéve, hogy sorsdöntő választás előtt állunk, az a tét, hogy visszajönnek-e „ők”, vagy ma, amikor az egész világ hullik szét körülöttünk, hűek maradunk-e 1100 év történelméhez és a megmaradás parancsához. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában