Fejlesztés

2022.03.19. 17:48

Horgászturisztikai fejlesztésekkel gazdagodott Vasvár rekreációs övezete

Szombaton adták át a település rekreációs övezetében található Csónakázó-tó megújult környezetét és a tóhoz kapcsolódó horgászturisztikai fejlesztéseket. A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a TOP turizmusfejlesztési keretéből bruttó 33,6 millió forintot fordított a Csónakázó-tóra. Az átadó ünnepség nyilvános szezonindító haltelepítéssel és vízparti halsütéssel zárult.

GyP

Fotós: Unger Tamás

Szombat délelőtt a márciusi szelíd napsütésben sokan gyülekeztek a vasvári Csónakázó-tó partján, hogy együtt ünnepeljék a megújult tavat.  Vasvár zöld szíve, a sportolók, horgászok, és pihenni vágyók kedvelt területe. Azonban a legutóbbi fejlesztés óta eltelt 30 évben a tó jelentős mértékben eutrofizálódott, a parti növényzet túlburjánzott és a vízparti jóléti infrastruktúra is elöregedett. Ezen a helyzeten változtatott a  Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége által megvalósított projekt. A "Horgászturisztikai fejlesztések Vas megyében” című, TOP pályázat 136,5 milliós keretéből négy vasi horgásztó környezetét érintő fejlesztés valósult meg. A vasvári Csónakázó-tó megújítása és fejlesztése 33.6 millió forintból történt meg. 

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszteri biztos  köszöntőjében elmondta, hogy egy olyan közösségnek az eseménye ez, mely az ország legnagyobb civil szervezete. A Magyar Horgászok Országos Szövetségében ma 700 ezer ember gondolja úgy, hogy a természet közelségét horgászat közben akarja megtapasztalni. Utalt rá, hogy számos olyan kormányzati döntés született az elmúlt években, mely a horgászokat hozta helyzetbe. Például a balatoni, illetve a természetes vizeken folyó halászatnak a betiltása. De ebbe a sorba illeszkedik a Döröskei-tó is, melyet nemrég sikerült  osztrák magántulajdonból visszavásárolni, magyar köztulajdonba a, így ott is hamarosan jelentős munkák indulhatnak el.  A képviselő elmondta, hogy Vasváron jelentős fejlesztések helyszíne a környék. Hamarosan teljesen megújulhat a fürdő, zajlik a népfőiskola közbeszerzése, készülnek a tanuszoda tervei.  

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke ünnepi beszédében elmondta, hogy mintegy nyolc éve dolgozták ki a helyi sporthorgászok azt a programot, melynek köszönhetően a TOP keretéből, két ütemben 12 horgászvíz környezete újul meg a megyében. 

Tóth Balázs, Vasvár polgármestere köszöntőjében kifejtette, hogy ez a város rekreációs övezete, ahova a vasvári lakosok kikapcsolódni, pihenni járnak. Ezért is nagy fegyvertény, hogy nemrég sikerült megvásárolni a szomszédos tavat is. Az első tó inkább egy kiépített környezet, míg a másik, egy vadregényes ősállapotot mutat. Mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt. 

Seregi Miklós a  Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének elnöke, is utalt rá, hogy , Vas megyében tavaly év végén 11 500 regisztrált tagja volt a Szövetségnek. Ezzel Vas megye legnagyobb civil szervezete.  A hozzátartozókkal, és a városi pihenni vágyókkal együtt 40-50 ezer természetkedvelő embernek a kellemes szabadidőtöltését tudják ezekkel a projektekkel támogatni. 

Puskás Norbert a  Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ügyvezető elnöke elmondta, hogy a TOP támogatásával megújultak a tó környéki utak, készült mozgáskorlátozott horgászhely, pihenőhelyek szalonnasütővel, padokat helyeztek ki. Kevésbé látványos, de fontos a tó körül kialakított rézsüs partoldal. Innen rengeteg túlburjánzott növényzetet és iszapot távolítottak el. 

A Gersekaráti Általános Iskola tanulóinak tavaszköszöntő műsora után került sor a szalag ünnepélyes átvágására. Ezután, a jelenlévő gyermekek nagy örömére, nyilvános  szezonindító pontytelepítés keretében a horgász szakemberek hétszáz kiló halat engedtek bele a tóba. A 75 éves Vasvári Petőfi Horgász Egyesület helyben sütött hallal látta vendégül az ünneplőket. 


 

 


Seregi Miklós a  Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének elnöke, is utalt rá, hogy , Vas megyében tavaly év végén 11 500 regisztrált tagja volt a Szövetségnek. Ezzel Vas megye legnagyobb civil szervezete.  A hozzátartozókkal, és a városi pihenni vágyókkal együtt 40-50 ezer természetkedvelő embernek a kellemes szabadidőtöltését tudják ezekkel a projektekkel támogatni. 


Puskás Norbert a  Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ügyvezető elnöke elmondta, hogy a TOP támogatásával megújultak a tó környéki utak, készült mozgáskorlátozott horgászhely, pihenőhelyek szalonnasütővel, padokat helyeztek ki. Kevésbé látványos, de fontos a tó körül kialakított rézsüs partoldal. Innen rengeteg túlburjánzott növényzetet és iszapot távolítottak el. 


A Gersekaráti Általános Iskola tanulóinak tavaszköszöntő műsora után került sor a szalag ünnepélyes átvágására. Ezután, a jelenlévő gyermekek nagy örömére, nyilvános  szezonindító pontytelepítés keretében a horgász szakemberek hétszáz kiló halat engedtek bele a tóba. A 75 éves Vasvári Petőfi Horgász Egyesület helyben sütött hallal látta vendégül az ünneplőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!