Választás 2022

2022.03.23. 19:51

Kifogással élt a Fidesz helyi frakcióvezetője a választási bizottságnál Czeglédy kijelentése miatt

Kifogással fordult Illés Károly, a Fidesz helyi frakcióvezetője a választási bizottsághoz Czeglédy Csaba kijelentése kapcsán. A baloldali összefogás országgyűlésiképviselő-jelöltje ugyanis azt állította egy hirdetésben és a közösségi oldalon: a pártlistára leadott szavazatok a miniszterelnök személyéről döntenek.

Illusztráció!

Forrás: VN-archív

A valóság az, hogy a hatályos jogszabályok szerint a pártlistára leadott szavazatok – az egyéni választókörzetekből beérkező töredékszavazatokkal együtt – országgyűlési képviselői mandátumot eredményeznek, de nem döntik el azt, hogy melyik párt adja a miniszterelnököt. Miniszterelnök az lesz, akit az országgyűlési képviselők egyszerű többsége megválaszt.


– Czeglédy Csaba azt sugallta kijelentésével: mindenkinek két szavazata van, amelyből egyik a miniszterelnök, a másik a helyi képviselő személyéről dönt. A parlamenti mandátumok között azonban nincs különbség. A miniszterelnököt a parlamenti képviselők választják meg – hangsúlyozta lapunknak dr. Hende Csaba parlamenti alelnök, a térség országgyűlési képviselője.


Hozzátette: – Czeglédy Csaba félrevezetésével szemben mindenkinek azt a kérdést kell feltennie magában, hogy Márki-Zay Péterre szeretné bízni az országot, vagy az a meggyőződése, hogy Orbán Viktor kezében van jó helyen a kormányrúd ezekben a nehéz időkben. Aki az utóbbit gondolja, annak egyéniben rám, és a listán is a Fidesz–KDNP-re kell szavaznia. Aki Czeglédy Csabára szavaz, az Márki-Zay Péterre szavaz. Aki rám szavaz, az Orbán Viktorra szavaz – emelte ki Hende Csaba, majd megerősítette:


– Czeglédy Csaba tehát hamis tájékoztatást adott, félrevezeti a szombathelyi választókat az alkotmányos rendszerről – mondta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában