Nyílt levél

2022.03.22. 15:49

Közgyűlési kijelentése miatt nyilvános bocsánatkérésre szólították fel Nemény Andrást, Szombathely polgármesterét

Egy a Nemény András polgármesternek írt nyílt levelet juttatott el szerkesztőségünkbe dr. Dankó István, miután a legutóbbi, februári közgyűlésen a személyét támadta a szombathelyi városvezető. A levelet az alábbiakban közöljük.

VN

20220223 Szombathely Visszakerülhet önkormányzati tulajdonba a régi városi strand területe Volt városi strandról tárgyalt a városvezetés, a (Bereczki László) beruházó, Dankó István államtitkár, Hende Csaba országgyűlési képviselő, Illés Károly önkormányzati képviselő, a szombathelyi Fidesz-frakció vezetője. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe Képen: Dankó István államtitkár, Hende Csaba országgyűlési képviselő, Illés Károly önkormányzati képviselő, a szombathelyi Fidesz-frakció vezetője, Bereczki László beruházó, Nemény András polgármester

Tisztelt Polgármester Úr!

 

Megdöbbenéssel értesültem arról, hogy Szombathely Megyei Jogú Város közgyűlésének a 2022. február 24-ei ülésén a Markusovszky kórház tervezett parkolójára vonatkozó előterjesztés tárgyalása során személyemet negatívan érintő megállapításokat tett.

A közgyűlésben a Markusovszky kórházzal szemben tervezett parkolókról szóló napirend kapcsán tett felszólalásában szó szerint az alábbi hangzott el az ön részéről:
 

...(Hende Csaba)... hozott egy volt közigazgatási államtitkárt, aki elég kétes hírű volt úgy az anyagok átnézése után, mert láthatóan a hírek szerint saját magának, cégének sikerült egy komoly közbeszerzést intéznie, amikor a Honvédelmi Minisztériumnál volt.”
 

Szeretném kijelenteni, hogy az ön kijelentéseivel ellentétben soha nem volt és most sincs semmilyen cég a tulajdonomban, így annak megbízást sem adhattam. Ön a kijelentésével azt sugalmazta, hogy közpénzből a saját tulajdonomban álló gazdasági társaságnak adtam megbízást, ami nem igaz. Korábbi államtitkári tevékenységem során minden esetben a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően jártam el. Államtitkári megbízatásom megszűnése sem tárgyi sem pedig időbeli összefüggésben nem volt semmilyen céges megbízással.
 

Öntől, mint a város első számú vezetőjétől a választópolgárok nem azt várják, hogy a sajtóban megjelent alaptalan feltételezéseket közvetítse a közgyűlésben, hanem azt, hogy a polgárok érdekeinek és a jogszabályoknak megfelelően lássa el megbízatását.
 

Egyértelmű, hogy Ön a személyemre vonatkozó kijelentését arra akarta felhasználni, hogy jogi szaktudásomat és így álláspontom megalapozottságát megkérdőjelezze és engem hiteltelenítsen, ezzel az ügy vonatkozásában a város országgyűlési képviselőjének álláspontját komolytalanná tegye. Ez azonban azon a tényen nem változtat, hogy a kérdéses ingatlannal kapcsolatos, ön által eredetileg javasolt megoldás súlyosan jogsértő volt és a közpénzek felhasználása vonatkozásában felvetette az ügyben eljárók polgári- és büntetőjogi felelősségének kérdését. A jogsértő megoldással kapcsolatos nyilatkozatot ön dolgozta ki, aláírta, illetve aláíratta a telek tulajdonosával és egy országgyűlési képviselő-jelölttel. Hende Csaba képviselő úr azonban - egyetértve az általam kifejtett jogi állásponttal - javaslatot tett a jogszerű megoldásra, amely a közpénzek szabályos és átlátható felhasználására vonatkozó követelményeknek megfelelt és amelyet ön is - és a február 24-ei közgyűlés is - elfogadott. Megjegyzem, hogy az ön irodájában 2022. február 23-án tartott személyes egyeztetésen javasoltuk, hogy készüljön hangfelvétel, azonban azt ön elutasította.
 

Tekintettel arra, hogy nem vagyok közszereplő nem is vagyok köteles a személyes tisztességemet negatívan érintő, nyilvánosan elhangzott és nyilvánvalóan alaptalan kijelentéseket tűrni. Ennek megfelelően elvárom Polgármester Úr soron kívüli, nyilvános bocsánatkérését. Amennyiben erre nyilvánosan, 3 napon belül nem kerül sor személyiségi jogi pert kezdeményezek önnel szemben.
 

Tájékoztatom, hogy a Nyugat.hu portálnál a tárgyban helyreigazítást kezdeményeztem, amelyet az határidőben közzé is tett.
 

Üdvözlettel: Dr. Dankó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában