Magyar falu program

2022.03.11. 08:00

Meggyeskovácsi: jöhet a víz, már nem tesz kárt

Az eddigieknél is komolyabb beruházás kezdődik, újabb, csaknem két kilométeres szakasszal bővül a falu csapadékvíz-elvezetési rendszere.

Budai Dávid

Kondora Tihamér polgármester és V. Németh Zsolt a bejáráson

Forrás: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

A nagyszabású belterületi csapadékvíz-elvezetési beruházásról és a településen történt egyéb fejlesztésekről adott tájékoztatást Kondora Tihamér polgármester és V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő tegnap. A találkozó helyszínéül a településvezető az Ady Endre utcát jelölte meg, nem véletlenül. 

 

Egyrészt mert az utca egy belügyminisztériumi 18,5 milliós pályázat és 3 millió forint önrész jóvoltából decemberben kapott új burkolatot, másrészt itt jól be lehetett mutatni a már megépült több mint egy kilométer hosszú, a szomszédos Bejcgyertyánossal konzorciumban épített 50 millió forintos csapadékvíz-elvezetési rendszer egy fontos szeletét. Volt aztán egy harmadik ok is, a terület a kívülállónak ugyan síknak tűnik, ám a szántóföldek felől a falu felé lejt a terep, ráadásul a Rába is alig pár száz méterre folyik, és miután itt minden felszíni víz a Rábába igyekszik, nagy esőzések idején komoly veszélybe kerülnek a környéken álló házak. A kilencvenes években volt, hogy még a tűzoltók segítségére is szükség volt, hogy ne legyen nagyobb baj. 

 

Kondora Tihamér elmondta, a faluban évtizedek óta van négy komoly vízelvezető árok, amelyek mindegyike csatlakozik a Rábához, az elkészült 1,3 kilométeres vízelvezetővel ezt a rendszert még nem érték el, ahhoz, hogy ráköthessenek, egy közel két kilométeres szakaszt kell még megépíteni. A mostaninál háromszor nagyobb beruházás költsége 150 millió forint lesz, az öszszeg már a falu számláján van, nemsokára indulhat a közbeszerzési eljárás. 

 

V. Németh Zsolt hangsúlyozta, az hogy az időjárás lehetővé tette, hogy decemberben aszfaltozzanak, jól mutatja, a globális felmelegedés már velünk élő valóság, ami azonban nem merül ki a magasabb hőmérsékleti értékekben, sajnos egyre gyakoribbá válnak a villámárvizek is. Az említett beruházások éppen ettől óvják majd meg a falut. A képviselő emlékeztetett, Meggyeskovácsi jelentős infrastrukturális fejlesztéseket tudhatott már eddig is magáénak, gondoljunk csak a Rum felől a faluba vezető út megújítására vagy a településen található utcák, árkok rendbetételére, azért dolgozunk – tette hozzá –, hogy így nézzen ki minden falu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában