Tizenötmilliós támogatásból szépülhet

2022.03.28. 15:00

Megújulhat a Szent Vendel-kápolna Jánosházán

A Magyar templomfelújítási programban teljesen megújulhat az egykori vásártéren álló Szent Vendel-kápolna. Megoldják a falak szigetelését és stabilizálását, és új tető is készül. A munkák hamarosan elkezdődnek.

Gyöngyössy Péter

A jánosházi egyházi épület rekonstrukcióját a Magyar templomfelújítási programból kezdik hamarosan

Forrás: Szendi Péter

 Jánosházán egy kisebb park közepén áll a Szent Vendelkápolna, ami mostanra rossz állapotba került. A Magyar templomfelújítási program 15 milliós támogatásának köszönhetőn hamarosan megkezdődik az épület felújítása. A múlt héten V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő és Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke a helyszínen tájékozódott. 

 

Az apró templomot Déri Péter plébános mutatta meg. Mint megtudtuk, valaha itt volt a vásártér. A templomot az 1700-as évek második felében a marhavész elmúltával a helyi gazdák építtették. Most az a legfőbb feladat, hogy stabilizálják az épület falait és megakadályozzák a további vizesedést. Új tető is készül. V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszteri biztos elmondta, hogy 2010 óta mintegy háromezer templom újult meg kormányzati segítséggel. A elmúlt esztendőben a Magyar templomfelújítási programból 1300 templom teljes vagy részleges felújítása kapott támogatást. Ebből 34 templom található az ő választókörzetében. 

 

– A Szent Vendel-kápolna megmentése azért is fontos, mert a település karakterének, sajátosságának múltjának egy nagyon markáns meghatározó eleme – fejtette ki a képviselő. Kiss András Attila polgármester reményét fejezte ki, hogy hamarosan lesz itt újra szentmise. Az önkormányzat anyagilag is támogatja a folyamatot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában