Új épület

2022.03.17. 07:00

Szaktantermekkel, szertárakkal bővült a Szent Imre-iskola Jánosházán

A város eddigi legnagyobb beruházása valósult meg Jánosházán. Mintegy félmilliárd forintból húzták fel a Szent Imre Általános Iskola új épületét, amelyben szaktantermeket alakítottak ki.

Polgár Patrícia

Képünkön Déri Péter plébános, V. Németh Zsolt és Soltész Miklós járja be az új termeket.

Fotó: © Unger Tamás

A Szombathelyi Egyházmegye fenntartásában működő új, korszerű energetikai berendezésekkel ellátott, akadálymentesített intézményrészt dr. Székely János megyés püspök áldotta meg. Reményik Sándor szavait idézve elmondta: a templom és az iskola oszlopai, őrzői a legfontosabb keresztényi értékeknek, szentélyei a nemzetnek. Örömmel tölti el, hogy az egyházmegyében egy újabb ilyen szentély újulhatott meg. 

 

Molnár Terézia, az iskola igazgatója elmondta: 2017-ben EFOP-pályázatot adott be a Szombathelyi Egyházmegye az új szárnyépület megépítésére. Tavaly év elején indult meg a beruházás – a kivitelező Dreiszker és Társai Kft. gyors munkájának köszönhetően egy év alatt megépült az új épület, melyben az ének-dráma, rajz, számítástechnika, idegen nyelvi labor, természettudományi szaktanterem, fejlesztőterem, gyógytestnevelés-terem és egy többfunkciós helyiség, valamint a hozzájuk tartozó szertárak is helyet kaptak. 

 

– Az épület még nincs teljesen kész, de nekünk már az otthonunk, hiszen több mint három évtizede a szívünkben hordozzuk – hangsúlyozta.

 

 Hozzátette: 1993 óta működik az iskola, eleinte nyolc osztályterem állt a diákok rendelkezésére. Szertárak, szaktantermek nem voltak. A fenntartó egyházközség és az egyházmegye erőfeszítéseinek köszönhetően épülhetett meg a tornaterem, a szabadtéri sportpályák, majd újulhatott meg az iskola két régi épülete. Az intézmény ennek ellenére sem tudott korszerű oktatást biztosítani diákjainak. Egy csaknem húsz éve készült jelentésben az iskola hiányosságain túl kiemelték az ott dolgozó pedagógusok találékonyságát. Ők ugyanis ötletes, saját készítésű eszközökkel próbálták meg kiküszöbölni a hiányosságokat. Ezért háláját fejezte ki számukra, majd beszéde végeztével Szent Imre-plakettel ajándékozta meg mindazokat, akik fennállása alatt támogatták az iskola fejlődését. 

Dreiszker Levente, Déri Péter, Molnár Terézia és Horváth Zoltán Barna az avatáson 
Forrás: © Unger Tamás

Az ünnepségen részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is, aki a nevelés minőségének a fontosságáról szólt. Kiemelte: a mai fiatalság nevelésében ott rejlik annak a lehetősége, hogy végre rámutassunk arra, hogy a filmekben látott világ nem a valóság. És bár az életnek van szép oldala, napjainkban állandóan szembesülnünk kell a szörnyűségekkel is. A keresztény nevelés feladata, hogy ebben a békétlen világban a béketeremtés eszköze legyen. V. Németh Zsolt miniszteri biztos, országgyűlési képviselő felidézte, hogy Jánosházán – negyven évet leszámítva – már háromszáz éve tart a keresztény oktatás. A városban nem hagyták, hogy annak az időszaknak hosszú legyen az árnyéka. Hamar megteremtették az új „rendszert”. 

 

A képviselő emellett egy „lopakodó változásra”, a keresztény értékrend kiszorítására irányuló szándékra is felhívta a figyelmet. Szerinte ennek a megakadályozására is alkalmas a vallási erkölcsön alapuló oktatás. Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke jánosháziként különösen fontosnak tartotta, hogy javuljanak a település oktatási feltételei, ezért az átadón örömmel köszöntötte mindazokat, akik az új épület kialakításában szerepet vállaltak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában