Egyedi darabok

2022.03.23. 15:00

Szalvétákat gyűjt - A kiállítás március 24-éig tart nyitva - fotók

Kántor Istvánné Magdolna szalvétagyűjteményéből nyílt kiállítás a Siker Könyvtárban. A szalvétának több évszázados története van, a kezdetek egészen Mátyás király koráig, vagyis a 15. századig nyúlnak vissza.

Tóth Judit

Kántor Istvánné Magdolna 1957 óta szenvedélyes gyűjtő

Forrás: Unger Tamás

– A középkorban a legtöbb ember az ujjait használta evőeszköz helyett, és általában a szolgája vagy a saját haját, szakállát vette igénybe szalvéta gyanánt. Az egyes fogások között az étekfogók tálakban illatos vizet hordtak körbe, a királyi udvarban ebben mosták le ujjaikat – mondta a kiállítás megnyitóján Kovácsné Szabó Éva, a Siker Könyvtár vezetője. 

 

Szó esett arról is, hogy eleinte a vászonból készült szalvéta volt népszerű, a papírszalvétát pedig csak a 19. század végén kezdték el használni. Kántor Istvánné Magdolna 1957 óta gyűjtő, vannak egészen különleges, leheletvékony szalvétái is, ezeknek egy részét Japánból kapta. 

 

– Amikor az 1956-os forradalom után sokan külföldre mentek, divat volt, hogy az itthon maradt hozzátartozók szalvétákat kértek és kaptak – mesélte Magdolna, akinek gyűjteményében több mint hatszázféle szalvéta van. Mindenféle mintázat megtalálható, a virágmotívumoktól kezdve az állatos képeken át egészen a szuperhősökig. A régebbiek között aprólékos kidolgozottságú, képregényszerű mintákat is láthatunk, az újabb szalvéták meg inkább színességükkel hívják fel magukra a figyelmet. 

 

A szalvétakiállítás március 24-éig tart nyitva, a záró napon, 16–17 óra között szalvétacsereberére is lehetőség nyílik a Siker Könyvtárban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában