Tárlat

2022.03.14. 15:00

Vasi alkotók közös tárlata nyílt - fotók

A Magyar Alkotók Országos Egyesületének Vas megyei művészeinek kiállítása nyílt szombaton a Sportházban Rónaszéki Linda képzőművész, a MAOE új vasi képviselője szervezésében, aki Kamper Lászlót váltotta ebben a pozícióban.

Merklin Tímea

Baky Péter a kiállításmegnyitón, mögötte Mácsady Orsolya és Rónaszéki Linda

Fotó: © Unger Tamás

Nem volt könnyű összehozni újra az egyesület vasi alkotóit, akik utoljára 2008-ban állítottak ki együtt az Ars Pannonica tárlaton, és helyet sem volt könnyű találni a kiállításnak, végül a sportház fogadta be, és Geosits Judit segítette a tárlat létrejöttét – tudtuk meg Rónaszéki Lindától. A MAOE huszonkét vasi alkotójának kiállítását Mácsadi Orsolya művészettörténész nyitotta meg, azzal a bevezetéssel, hogy a Magyar Alkotók Országos Egyesülete 1992-ben jött létre, éppen harminc éve. 

 

A szervezet hivatásos alkotókat tömörít, kiállításokat szervez számukra, és szakmai érdekképviseletet és jogsegélyszolgálatot is kíván nyújtani. Külön öröm, hogy ezen a tárlaton egymás mellett van az egyedi és alkalmazott grafika, a festészet, az építészet, a fotóművészet, az iparművészet. Az alkotók polgári foglalkozása sokaknál összekapcsolódik művészi tevékenységükkel, többen kamatoztatják szakmai tudásukat az oktatás területén. Rendszeres kiállítói hazai és nemzetközi kiállításoknak, résztvevői a művésztelepeknek. Különböző témákban, műfajokban, anyaghasználattal dolgoznak, hol a realitás talaján állva, hol az álmok világában kalandozva, játékosan vagy filozofikusan – változatosságot kínálva színekben, formákban, érzésekben, gondolatokban a nézőknek, akiknek izgalmas feladat megtalálni a kapcsolódásokat saját magukhoz.

 

 Kiállítók: Bakucz András, Balogh István Péter, Bíró Sándor, Bonyhádi Károly, Foky Éva, Gyécsek József, Hegedűs Babett, Kamper Lajos, Kiss Dániel, Kiss Kovács Gyuláné, Lesenyei Márta, Lieb Roland Ferenc, Marosfalvi Antal, Mészáros György, Oroszy Csaba, Rónaszéki Linda, Simon János, S. Horváth Ildikó, Stekovics Gáspár, Veres Éva, Veres Gábor, Tóth Péter. Baky Péter festőművész, a MAOE képviseletében köszöntötte a kiállítás résztvevőit, kifejezve reményét, hogy a közös megnyilvánulásokra legalább két-három évente lehetőség lesz. 

 

Amint mondta, iszonyatosan nehéz volt a MAOE első három évtizede, a nulláról kezdték el felépíteni, elképesztő mennyiségű tagdíjhátralék van, pénz nélkül elég nehéz megmozdulni. Baky Péter azt kívánta, hogy becsüljék meg Rónaszéki Lindát, aki nagy szeretettel, örömmel és lendülettel fogott bele ebbe a feladatba. Rónaszéki Linda megköszönte minden képzőművésznek, aki válaszolt a MAOE megkeresésére és hozzájárult ahhoz, hogy ez a sokszínű tárlat létrejöjjön. Kifejtette: bízik benne, hogy rendszeresen meg tudnak majd jelenni Szombathelyen kívül Vas megye településein is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában