Húsvét

2022.04.13. 14:00

A Gencsapáti tojáskarcolás Vas megyei érték - Csordás Csabáné tanította is az elmúlt hetekben

A Nemzeti Művelődési Intézet égisze alatt tanította az elmúlt hetekben a tojáskarcolást Csordás Csabáné, ott volt a Vas megyei népdaléneklési versenyen az eredményváró szabadidőben, és húsvéthétfőn a Vasi Skanzenben is megmutatja az érdeklődőknek a technikát.

Merklin Tímea

Csordás Csabáné Marika a gyönyörű hímes tojásokkal

Forrás: Unger Tamás

A Gencsapáti tojáskarcolás Vas megyei érték; gyökere a 19. századra nyúlik vissza, amikor egy tanító a feleségével meghonosította a faluban a hímestojás-készítésnek ezt a módját. Kilenc család örökítette, az egyik szál Tamás Bözsi nénié volt, akinek az egyik lánya, Csordás Csabáné a technika egyik jelenlegi „helytartója” Gencsapátiban. 

 

A húsvéti készülődésről kérdeztük a népi iparművészt. – Másfél hónappal ezelőtt kezdődött a foglalkozássorozat, több mint húszan jöttek, lelkesek voltak, akik végigcsinálták. Voltak, akik lemorzsolódtak, de akik maradtak, gyönyörű tojásokat készítettek. Volt úgy, amikor rájuk néztem, hogy egy pillanatra nem tudtam, az én tojásom-e vagy a tanítványomé, annyira le tudták utánozni, a tojások annyira hasonlítottak egymásra – mondta Csordás Csabáné.

 

 – Láttam, hogy utána boldogan rakták fel posztjaikat a tojásokról a közösségi oldalra, nagy örömömre. Sokan érdeklődnek, hogy jövőre jönnének húsvét előtt, és én minél több embert szeretnék megtanítani. A népdaléneklési versenyen a gyerekek a fellépések után szívesen mentek karcolni. Egy szál rozmaringgal kezdtünk, amikor az már ment, a tojás másik felére virágot rajzoltunk levelekkel. 

 

– A fiatalok ügyesen tudnak dolgozni, nagyon kreatívak – értékelte az énekesek keze munkáját Marika, aki a múzeumfaluba harminc éve jár tanítani. Az idén is ott lesz húsvéthétfőn a Vasi Skanzenben, viszi a festett, kifújt tojásokat, az eszközöket, le lehet ülni mellé, garantáltan mindenki sikerélménnyel és szép tojásokkal távozik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában