Választás 2022

2022.04.03. 17:34

A hegyfalui idősotthonban 46 lakó kérte a mozgóurnát - Ott voltunk, amikor megérkezett - fotók

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza – Időskorúak Otthona Hegyfalu 131 lakójából 49 ember szavazott, hárman kimentek a faluba, a kultúrházban elhelyezett szavazóhelyre, negyvenhatan mozgóurnát igényeltek. Ott voltunk délután háromkor, amikor megérkezett.

Merklin Tímea

Méhes Lajos és Hegedűs Lászlóné együtt töltötték ki a papírokat, együtt dobták be a borítékokat a mozgóurnába

Forrás: Unger Tamás

Az otthon lakói között vannak olyanok, akik már nem képesek szavazni, mások nem jelezték a szavazási szándékukat, így alakult ki ez a közel ötvenfős létszám, amit a jegyző felé jeleztünk – tájékoztatott Kiss Anita intézményvezető. Az urna a megbeszélt időpontban a választási bizottsági tagokkal együtt meg is érkezett az otthonba, ahol a mindhárom részlegre eljutott az urna, hogy minden idős embernek kényelmes legyen, az átlagéletkor nyolcvan év felett van. A szavazók többsége az urnához járult, az ágyban fekvőkhöz bevitték a szobába. Megtudtuk: akik voksolni kívántak, egytől egyig rendszeresen tájékozódnak, a pavilonban négy, a kastélyban egy televízió van, ezen kívül 45 szobában saját tévét néznek a lakók.

 

Csontos Elemér 69 éves, Sárváron élt, földmérőként dolgozott, korábban szavazóbizottsági tag szerepet is vállalt. Most már mindene fáj, még boltba sem jár ki az otthonból, csak a parkban szokott sétálni, élvezi egy kicsit a természetet. Emlékszik, hogy nincs is annál csodálatosabb dolog, mint az erdőt járni. A mozgóurnás szavazási lehetőséggel mindenképpen szeretett volna élni, mert fontosnak gondolja.

Csontos Elemér (69) a hegyfalui időskorúak otthonában szavazott
Forrás: © Unger Tamás

Méhes Lajos 75 éves, hivatásos katonatiszt volt, Kőszegen teljesített szolgálatot. A peresznyei idősotthonba került, onnan jött át Hegyfaluba 2018-ban. Ízületi problémái vannak, nem mozog könnyen, az is nehezére esik, hogy heti kétszer-háromszor elmenjen a boltba. Várta a mozgóurnát, mert szavazni akart. A párja, Hegedűs Lászlóné Marika, akivel Peresznyén ismerkedtek össze, addig beszélgettek, addig beszélgettek, mígnem összeköltöztek a hegyfalui otthonban. A hölgy 72 éves, szintén rendszeresen tájékozódik a hírekről, a szobájukban van televízió. Együtt töltötték ki a szavazószelvényeket, és együtt dobták be a mozgóurnába, amit odatettek eléjük az asztalra, ahol ültek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában