Szentbeszéd

2022.04.19. 07:00

A húsvét szelíd fényessége - Dr. Székely János Krisztus országának győzelméről beszélt - fotók

Húsvétkor Krisztus országának győzelmét ünnepeljük – mondta húsvétvasárnapi szentbeszédében dr. Székely János megyés püspök a székesegyházban.

Dr. Székely János megyés püspök a feltámadást ünneplő szentmisén

Forrás: Unger Tamás

 – Nagypénteken, amikor Pilátus megkérdezte Jézustól: „Te vagy-e a zsidók királya?”, ő ezt felelte: „Igen, én király vagyok, ám az én országom nem ebből a világból való. Én arra születtem, azért jöttem a világba, hogy tanúságot tegyek az igazságról. Aki az igazságból való, hallgat az én szavamra” – mondta dr. Székely János, kiemelve, hogy a harmadnapon feltámadt Krisztus ennek a titokzatos másik világnak, Isten országának a királya: – Másfajta uralkodó volt ő, mint Heródes, Pilátus vagy a római császár. 

 

A Római Birodalom egésze felől nézve mindaz, ami Galileában történt, teljesen jelentéktelen volt. Megjelent egy egyszerű tanító, aki a szeretetről, a mennyei atyáról prédikált, betegeket gyógyított – aztán kivégezték. Az a titokzatos ország, amelyről Jézus beszélt, olyan, mint az apró mustármag, jelentéktelennek látszik, de hatalmas fává terebélyesedik, amelynek az ágai között fészket raknak a madarak, a nemzetek.

 A megyés püspök az Ukrajnában zajló háborúról megemlékezve arról beszélt, hogy amikor az ukrajnai háború híreit, képsorait látjuk, a bombázásokat, amelyek nyomán egy-két másodperc alatt egy egész élet munkája semmivé lesz, otthonok tűnnek el, emberek milliói menekülnek, akkor megborzadva nem is értjük egészen, hogy honnan tört elő ez a döbbenetes erőszak és pusztítás. 

Vajon hogyan és mikor fog mindez meggyógyulni, talán ötven vagy száz év múlva részben behegednek ezek a szörnyű sebek? A háború elől menekülők most úgy érezhetik magukat, mint az első keresztények a Római Birodalom rettenetes háborúi idején: ez nem az ő világuk, ők egy másik országnak, Jézus szelíd királyságának a polgárai, ennek a titokzatos mustármagnak és kovásznak a részesei. Azt az álmot hordozzák, amit Jézus álmodott a földi világról. – Húsvétkor ennek az országnak a győzelmét ünnepeljük – mondta dr. Székely János –, a húsvét szelíd fényességét, amely erősebb minden földi hatalomnál, titokzatosan növekszik az emberi szívekben. Engedjük, hogy formáljon minket! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában