A természetvédelem jegyében

2022.04.26. 11:06

A tavasz színei - Tavaszköszöntő rendezvény Iváncon - fotók

Civil/Horváth Bernadett

Forrás: VN/Horváth Bernadett

A tavasz színei címmel rendezett tavaszköszöntő kulturális rendezvényt a hét végén Ivánc Község Önkormányzata. A kiállítással egybekötött program a természetvédelem jegyében zajlott. A rendezvény résztvevőit Csider Sándor költő-tanár Forrás című költeményével köszöntötték helyi diáklányok.

Gyarmati Tibor, Ivánc község polgármestere is köszöntötte a vendégeket, kiemelten a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóságának vezetőjét, Éles Krisztina megyei igazgatót, Hegyhátszentmárton polgármesterét, Pál Lászlót és az előadókat. Éles Krisztina igazgató a Nemzeti Művelődési Intézet által indított szakkörökön elkészült tárgyak kiállítását nyitotta meg. Elmondta, hogy Vas megyében 124 településen indult szakköri tevékenység. Mint a Vas Megyei Értéktár Bizottság tagja, a helyi értékek megbecsülésére is felhívta a figyelmet. „Milyen csodálatos dolog, hogy a helyszínen ezekből is látható néhány darab” - fejezte ki elismerését -„hiszen a hagyományokat, értékeket éltetni kell.” Mint ahogy a szakkörön is együtt munkálkodik az idős és a fiatal, közben beszélgetnek, tanulnak egymástól és gyönyörű kézműves dolgokat alkotnak együtt - közösségben.

Iváncon gyöngyfűzés szakkör szerveződött az NMI támogatásával. A kapott gyöngyökből nyakláncot, karkötőt, fülbevalót, gombot és kokárdát is fűztek az ügyes kezű tagok. Hegyhátszentmártonban mézeskalács szakkörön vehettek részt az érdeklődők. Ott a különböző alkalmak mézeskalácsait készítették el: karácsonytól egészen húsvétig, a korabeli vásárok mézesbáb-figuráin át az Anyák napi tükrös szívekig. Természetesen többféle díszítési technikával is megismerkedtek - cukormázzal írókázva, felületkezeléssel beszínezve, illetve húzott technikával vagy egyszerűen magokkal díszítve.

Fölnagy Csaba gitáros énekmondó ismert népzenei feldolgozással, saját szerzeményekkel és őrségiesített dalszövegekkel szórakoztatta a közönséget.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre, Szekeres Zsófia Ivánc természeti értékeiről tartott érdekes előadást, melyből megtudhatták a jelenlévők például azt is, hogy a tavaszi csigagomba csak ezen a területen található meg, valamint az ország legnagyobb bükkfája is Iváncon ágaskodik.

Az Ivánci Népdalkör vasi és kisalföldi népdalokból összeállított csokra citerakísérettel hangzott el. Érdekes színfoltja volt a rendezvénynek a kisállatok bemutatója, melyen hullámos és nimfa papagájok, törpenyúl és hörcsög megtekintésére volt lehetőség. A kötött programelemek után mindenki talált látnivalót, miközben vendéglátásra is várta a résztvevőket. Kötetlen beszélgetések alakultak. A gyöngyfűző szakkör tagjai bemutatót tartottak egy-egy ékszer elkészítésének menetéről. Az Ivánc címerét ábrázoló kirakó a gyerekeket kötötte le inkább.

A szervezők a rendezvény által szerették volna megidézni a mindenki által vágyott igazi tavaszi hangulatot a természetben és az emberi szívekben is egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában