Tehetségkutató

2022.04.08. 10:00

Az ikervári versünnepen a fény az előadó

Tizenhat éve zajlik az Ikervári versünnep, kapcsolódva az országos Regösök húrján vers- és prózamondó versenyhez, annak elődöntőjeként. Idén is több mint ötven gyerek gondolta úgy, hogy eljön a régió közösségi rendezvényére.

Merklin Tímea

Az előtérben Pásti József, a művelődési központ igazgatója – az ifjú versmondókkal

Forrás: Szendi Péter

 A felsősöknek továbbjutási lehetőség, az alsósoknak tehetségkutatás ez a találkozó – emelte ki köszöntőjében Pásti József, az ikervári Batthyány Lajos Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója, hangsúlyozva, hogy ez annyira nem verseny, sokkal inkább találkozó kíván lenni, idén nem is ad helyezéseket a zsűri, hanem arany, ezüst, bronz minősítésekben fejezi ki véleményét, így tulajdonképpen minden versmondó dicséretet kap.

 

 – A verseny szó csak növelné az amúgy is meglévő feszültséget és izgatottságot, pedig a célunk valóban az ünneplés, örülök, hogy a térségből még mindig ilyen sok diák eljön, és vannak buzgó pedagógusok, akik fontosnak tartják a versmondást, és nem sajnálják az időt, energiát a felkészítésre. Mindaz, amit a vers adhat, empátiát, érzékenységet, koncentrálóképességet, a jövőben is segíteni fog a gyerekeknek, akár egy egész életen át. Babits Mihály gondolata, hogy a vers előadása olyan, mint a napsugaras táj, a fény maga az előadó. 

 

Wiegmann Alfréd zsűrielnök, a Magyar Versmondók Egyesületének alelnöke értékelésében kifejtette: a versmondás mesterség, amelyet folyamatosan tanulni kell, csiszolni, gyakorolni. A versből soha nem elég, olyan, mint a jó levegő, nem lehet belőle sok. A színpad megnöveli az embert: a piciből nagy lesz, a nagyból még nagyobb; a lélek szólal meg a költők által, és növekszik, kiterjed – fogalmazott a zsűrielnök, hozzátéve, hogy szép volt ez a nap, jó ügyben vannak jelen, hiszen a művészet öröm. 

 

Arany minősítést kapott csütörtökön délután az Ikervári versünnepen: Borbély Szófia, Kiss Bence, Ber tzókBenefi Bercel Gábor, Tóth Márton, Király Janka, Kiss Jázmin Fanni, Balogh Lea, Horváth Sára, Macsinga Ákos, Bíró Eliza, Csabai Nóra, Pintér Lili Zsanett. Kiemelt aranyat érdemeltek: Vajda Mirella, Jákói Zsolt, Pintér Kitti Petra, Németh Mátyás, Szakály Dominik Péter, ők továbbjutottak az országos gálára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában