Véget ért a rekonstrukció

2022.04.01. 16:00

Betekintést engedett a megújult kőszegi zsinagóga - fotók

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) Kőszeg-KRAFT programjának első fázisa adott lehetőséget a kőszegi zsinagóga és a rabbiházak rekonstrukciójára. Nagy Gábor László restaurátor művészként vezette és felügyelte a helyreállítást. Múlt hétn fogadta az első vendégeket az ideiglenesen megnyitott épületben.

Tóth Kata

A FELÚJÍTOTT ZSINAGÓGA ÉPÜLET MEGTEKINTÉSE SÖPTEI IMRE FŐLEVÉLTÁROS VEZETÉSÉVEL,FÓNAGY JÁNOS a Miniszterelnöki Kormányiroda parlamenti ügyekért felelős államtitkára,Básthy Béla, Ágh Péter,Kondora Bálint, 20220324, ut, Kőszeg, Unger Tamás / Vas Népe

Fotó: © Unger Tamás

Mint közismert, kormányzati finanszírozással valósult meg a magyar állam tulajdonában lévő, II. világháború óta elhagyatottan állt épületegyüttes felújítása. Az ünnepélyes átadó előtt, múlt héten az egykori kőszegi téglagyári munkatáborban mártírhalált halt munkaszolgálatos emberek emlékére rendezett megemlékezés után ideiglenesen megnyílt a látogatók előtt az épület. A zsinagóga látogatáson részt vett dr. Fónagy János, a Miniszterelnöki Kormányiroda parlamenti ügyekért felelős államtitkára, Ágh Péter országgyűlési képviselő, dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke és Básthy Béla polgármester.

 

Nagy Gábor László a rövid bemutatáson elsőként a zsinagóga építését finanszírozó koromlai Schey Fülöpöt említette, aki a 19. századi kőszegi zsidó hitközség legnagyobb alakja volt és 1859 decemberére építtette fel a zsinagógát. A főrestaurátor a felújítás előtt készült felvételeket mutatott az épület enyészet-közeli állapotáról és hozzátette megpróbálták a csodát, a lehetetlent. A restaurátorok az eredeti festéseket speciális technikával megtartották és csak azokat a részeket állították helyre, amelyekről hitelesen bizonyítani tudták, hogy ott és úgy szerepeltek. Kiemelt jelentősége van a zsinagóga falfestményeinek, mivel olyan ábrázolások láthatóak – tájkép jellegű festmények –, amelyek ritkán fordulnak elő az ilyen jellegű épületekben. A díszesen festett mennyezet motívumai közül felhívta a figyelmet a koromlai Schey Fülöp nevét, címerét és az adományozás tényét rögzítő feliratra.  


 


 

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) együttműködési megállapodást szándékozik kötni a zsinagóga fenntartható működtetése érdekében.

 

A környezeti rehabilitációnak köszönhetően a zsinagóga épületegyüttese több funkciót kap a közeljövőben, amelyek vallási, kulturális és közéleti missziót teljesítenek. Fájdalmasan hosszú szünet után a zsinagóga újra a hitélet színtere is lehet. Az épületegyüttes tematikus kiállításaival, kulturális és tudományos rendezvényeivel megnyílik az érdeklődők előtt, míg a főépület kiváló akusztikájával zenei rendezvényeknek is otthont adhat. 

 

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete Zsidóságtörténeti Munkacsoportot működtet, amely történelmi kutatásokat végez a Nyugat-Pannon régió zsidó közösségeinek kulturális életével, tevékenységével, a társadalomra és a régió városainak modernizációjára gyakorolt hatásaival kapcsolatban. A kutatások eredményeit az Intézet időszaki és állandó kiállításokon kívánja bemutatni.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában