Szerencsétlen forgatókönyv

2022.04.25. 18:35

Diákokat szállító autóbusz szenvedett balesetet – gyakorlat Celldömölkön

A busz egy vonattal ütközött össze egy celldömölki vasúti átjáróban, a szerelvény ötven méteren át tolta maga előtt a járművet.

Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Forrás: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Ez a komoly baleset ezúttal szerencsére csak a képzelet szüleménye, és mindössze a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a MÁV Zrt. közös katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlatának forgatókönyve szerint történt meg - írta meg honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Magyarországon az év eleje óta több mint harminc vasúti baleset történt, közülük több súlyos az elmúlt időszakban következett be, a legemlékezetesebb április ötödikén, Csongrád-Csanád megyében. Akkor Mindszentnél, a település vasúti átjárójában egy kisteherautó ütközött össze egy motorvonattal, előbbi lelökte a sínről a szerelvényt. A vasúti járművön tizenketten sérültek meg, a kisteherautó hét utasa közül öten a helyszínen életüket vesztették. A vasúti közlekedés, személyszállítás terén bekövetkezett balesetek felszámolása a beavatkozóktól speciális felkészültséget, a beavatkozásban résztvevő szervezetektől pedig szoros együttműködést kíván meg. Annak ellenére, hogy minden érintett a megelőzésre helyezi a legnagyobb hangsúlyt, balesetek azért történnek. Ilyenkor az összehangolt és begyakorolt beavatkozás emberéleteket ment, csökkenti a károk mértékét. Ennek szellemében zajlott a hétfői gyakorlat is Vas megyében. 

A feltételezés szerint a celldömölki vasúti átjáróban egy szerelvény és a Volánbusz diákokat szállító, különjáratú járműve ütközött össze. A felborult buszt a vonat ötven méteren keresztül tolta maga előtt. A mozdonyvezetőnek nem esett baja, de a busz sofőrje és mind a tíz diák megsérült. Több fiatal kizuhant a járműből, és sokkos állapotban kószált a vágány melletti füves, bokros területen. A mentésben résztvevők feladata a sérültek mentése, mentőszolgálatnak történő átadása volt, emellett fel kellett kutatniuk a különböző helyeken lévő diákokat. A feladatokat a celldömölki önkormányzati, a sárvári, pápai, szombathelyi és körmendi hivatásos tűzoltók, valamint a Kráter Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület tagjai hajtották végre, a sérülteket az Országos Mentőszolgálat és a Magyar Vöröskereszt gyakorlatba bevont állománya látta el, a történtek miatt sokkos állapotban lévő fiatalokat pedig a Celldömölki Járás Kemenesalja Mentőcsoport tagjai kutatták fel.  

A történéseket a helyszínen követte nyomon Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, megbízott országos tűzoltósági főfelügyelő, dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató, de a gyakorlaton jelen volt Harangozó Bertalan, kormánymegbízott, a Vas megyei védelmi bizottság elnöke, Fehér László Celldömölk város polgármestere, illetve a MÁV Zrt. biztonsági főigazgatósága képviseletében Dombi Sándor, valamint a társszervek, együttműködő szervezetek vezetői, képviselői. A gyakorlatot követően Fülep Zoltán ezredes a katasztrófavédelem kárfelszámolást végző állományának vezetőivel, valamint a társszervek szakembereivel értékelte a végrehajtott feladatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában